Stig Hammersland (54) er død

Stig Hammerland var en meget godt likt blant elevene på skolen.

Stig Hammerland var en meget godt likt blant elevene på skolen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I dag vaier flagget på halv stang ved Sandsli videregående skole.

DEL

Stig Hammersland døde torsdag kveld. Han falt om på vei opp til Gullfjellstoppen. Planen var å overnatte på en hytte og se på soloppgangen i dag. Det rakk han aldri.

Elevenes beste venn

Han var elevenes beste venn, sier Rune Dolvik, rektor ved Sandsli videregående skole.

– Dette er bare så trist og ufattelig. Det har ikke helt gått opp for oss. Stig var en fantastisk person. En mann med mange gode ideer og han var nytenkende, sier Rune Dolvik, rektor ved Sandsli videregående skole.

Hammersland jobbet som elevinspektør på skolen. I tillegg representerte han Arbeiderpartiet som bystyrepolitiker og var en leder i store Gneist idrettslag. Ledelsen ved Sandsli informerte elevene tidlig i morges. Alle på skolen har vært samlet i dag – og det blir ingen undervisning.

– Stig var veldig tett på elevene. Han var en synlig person og elevenes beste venn. Han hadde også stor omtanke for ungdom som ikke hadde det så bra i hverdagen. Stig var en direkte årsak til at elever blomstret og fikk lærlingplasser, sier Dolvik.

Har satt dype spor

Stig Hammersland hadde som mål å gå 100 ganger opp til Gullfjellstoppen. Han døde på vei opp Gullfjellet torsdag kveld.

– Han snakket med noen han kjente da han plutselig falt om. Fire turgåere prøvde å redde ham, men det nyttet ikke, sier Dolvik.

Hammersland satte dype spor hos mange elever og ansatte.

– Han har betydd så mye for veldig mange. Han har jobbet ved denne skolen helt fra starten av i 1994. Han har vært et viktig ansikt utad for skolen. Han har rett og slett betydd mye for Sandsli.

Elevene har tatt dette tungt, og har begynt å legge ned blomster i skolekantinen. Det er tydelig at det er en skole i sorg.

Markant stemme

I tillegg til å være godt likt blant elevene, var Hammersland en markant stemme i det offentlige rom. Som politiker og utadvendt elevinspektør, ble han jevnlig intervjuet av bergenske medier.

Elevinspektøren ble ofte sitert i saker som omhandler russen og ungdomsfenomener. Omsorgen for sine elever stoppet ham ikke ifra å si ting akkurat som det var.

I sosiale medier vises det tydelig at Hammersland var godt likt av mange. En rekke personer har skrevet en siste hilsen på hans Facebook-vegg.

– Dette er bare så brutalt. Stig fikk nok det livet han ønsket selv. Han gikk alltid «all in», sier Dolvik.

Kjært Ap-medlem

– Stig var et raust, engasjert og inkluderende bystyremedlem, som gjorde seg bemerket med sitt gode humør, varme vesen og rungende latter, sier ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

– Det er med sjokk vi i dag mottok meldingen om at Stig Hammersland har gått bort, så alt for tidlig, sier Mjøs Persen.

Hun sier hun også kjenner Stig som et kjært medlem i Arbeiderpartiet i Bergen.

– Hans brennende engasjement for barn og unge, frivillighet og idretten, var og vil fortsette å være en stor inspirasjon for oss alle. Stig var opptatt av at alle barn og unge skulle ha like muligheter i livet. Et ønske om en god skole og idrettstilbud for alle preget hans engasjement. I dag går våre tanker først og fremst til hans nærmeste familie som har mistet et varmt, godt og omsorgsfullt familiemedlem, sier ordføreren.

Politikerne sørger

Tidligere Bergens-ordfører, Trude Drevland, uttrykker sorg på Facebook-siden sin.

– Urkraften, engasjementet, omsorgen og medmennesket personlig, er gått bort. Noe så fullstendig håpløst og uforståelig, skriver Drevland og avslutter med en inderlig kondolanse til familien Hammersland.

– Han er en person vi alle vil savne dypt.

Pål Hafstad Thorsen og Stig Hammersland

Pål Hafstad Thorsen og Stig Hammersland Foto:

Også tidligere byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen viser sorg i sosiale medier.

– Dette er ufattelig trist. Stig Hammersland betydde mye for mange. Selv hadde jeg gleden av å sitte i Bystyret sammen med ham. Alltid ordentlig, ærlig og med et smil på lur. Verden blir litt fattigere uten Stig Hammersland, skriver hun.

Byråd Pål Hafstad Thorsen (Ap) har skrevet minneord som ble publisert sammen med et bilde av ham og Hammersland.

– Jeg er utrolig takknemlig for å ha fått tilbringe så mye tid sammen med deg opp gjennom årene. Savnet vil bli så stort. Jeg skal lege det med å tenke på det gode humøret ditt, den smittende latteren og den imponerende energien din. Takk for alt min gode venn.

– Vi er i sjokk

Rebekka Dyngeland (17) fikk dødsbudskapet i klasserommet.

– Det var helt uvirkelig. Jeg klarte ikke å være i klasserommet og måtte bare ut. Jeg trodde ikke på at det var sant. Tårene har rent i hele dag, sier Rebekka Dyngeland.

Dyngeland er med i elevrådet på skolen. Alle er sterkt berørt.

– Jeg har sett så mange tårer og triste mennesker her i dag. Det viser bare hvor utrolig fin person Stig var.

– Hvordan var Stig Hammersland som lærer?

– Han smilte alltid og fikk oss til å le. Stig var alltid tilstede og brydde seg om oss. Når vi traff ham i gangen hadde han tid til å prate med oss. Han brydde seg om alle elevene.

– Jeg traff ham i siste skoletime i går og hadde en fin prat med ham. Nå er han borte. Vi er i sjokk, sier Dyngeland.

Elevrådet ved Sandsli planlegger en minnestund på skolen i starten av neste uke.

Artikkeltags