Gå til sidens hovedinnhold

Ungdommen tar grep mot doping

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvert år blir stadig flere tatt for doping av politiet. Ungdommene på Aktiv 365 vil ikke bli en del av den negative statistikken.

– Doping er dumt, og ingen bør bruke det, konstaterer Ola Børve (15), og får samtykkende nikk fra Karl Kristian Hjemdal (15) og Hannah Rønhovde (15).

De tre er blant deltakerne på treningskurset til antidopingansvarlig Henrik Søreide på Aktiv 365. Der lærer ungdom mellom 15 og 18 år om hvordan de kan få best mulig utbytte av treningen. Slik kan de motstå fristelsen til juks senere.

– Man kan nå alle målene sine hvis man spiser riktig og trener ordentlig, påpekte Søreide for de om lag 15 ungdommene på kurset.

Nulltoleranse for dop

Søreide understreket farene ved bruk av dopingmidler for de unge. For ikke bare er det fysiske bivirkninger som for eksempel kviser, mindre testikler og skjeggvekst hos jenter som følger bruken av anabole steroider.

– Det er også helt klare indikasjoner på en sammenheng mellom bruken av steroider og andre dommer eller bøter, sier Søreide, og viser til undersøkelser gjort av politiet.

Siden 2013 har både bruk, besittelse og kjøp og salg av anabole steroider vært forbudt.

– Hvis vi har mistanke om at noen på våre sentre bruker steroider ber vi dem signere på en kontrakt om at vi får dopingteste dem. Hvis de sier nei til dette, må de slutte på senteret og det politianmeldes, informerer Søreide.

 

– Skulle lært på skolen

Børve, Hjemdal og Rønhovde sier at doping ikke er vanlig i deres miljø.

– Vi kjenner ingen. Men det hender jo at man ser noen eldre folk, og har noen mistanker, sier Karl Kristian Hjemdal.

– Jeg trodde egentlig det bare var idrettsutøvere som holdt på med det, sier Rønhovde.

De tre 15-åringene er enige om at det bør være mer fokus på doping.

– Vi kunne gjerne hatt litt om det på skolen, mener Børve.

Kurslederen ønsker på sin side å understreke at politiets innsats på området er verdifull.

– Bransjen har et tett samarbeid med politiet, og forbudet fra 2013 har gjort det mye lettere å jobbe med det, mener han, og påpeker at det siste året har vært særlig bra.

– Alle seriøse treningssentre ønsker den satsingen hjertelig velkommen, sier Søreide.

Aksjonerte i september

Den 9. september aksjonerte Vest politidistrikt mot dopingmiljøet. Sivilt politi kontrollerte treningssentrene Bergen Performance Center i Loddefjord, Max Fitness på Frekhaug og Sats på Nesttun. I tillegg aksjonerte de mot et større antall private adresser.

– Vi ønsker å få fatt i dem som selger dop. Mange av dem er rollemodeller for yngre, både på sosiale medier og ellers, påpekte visepolitimester Olav Valland til BA etter aksjonen.

23 personer imellom 20 og 44 år ble pågrepet. Det ble beslaglagt cirka 160.000 milligram anabole androgene steroider, i tillegg til veksthormoner, diverse legemidler, ecstasy, hasj og rivotril.

To av de 23 innrømmet dopingbruk rett etter aksjonen, og ble ilagt forelegg på henholdsvis 5 000 og 8 000 kroner. De resterende måtte ta urinprøver, og det er ikke kjent for BA hva resultatet av disse ble og hvor mange som er siktet.

Tredoblet antall saker

Tall fra Vest politidistrikt viser at antall dopingsaker har tatt seg kraftig opp de siste seks årene. I 2010 var det 47 saker som omhandlet dopingmidler, fire år senere var antallet oppe i 163 saker. Før 15. september i år var det registrert 149 dopingsaker i Vest politidistrikt.

Totalt er det registrert 659 saker de siste seks årene.

Majoriteten av de involverte er menn, og mellom 21 og 35 år gamle.

Straffes med forelegg

Av de over 600 sakene har 201 endt i forenklet forelegg.

Normalt ligger disse foreleggene på mellom 5 000 og 15 000 kroner. Om man er straffet for samme forhold tidligere kan det tas ut tiltale med betinget fengsel eller samfunnsstraff.

Av de resterende sakene er 116 av dem ennå ikke avgjort, og 107 er henlagt på grunn av bevisets stilling. I 65 av sakene er det besluttet tiltale.

Dopingfakta

Antidoping Norge definerer at stoffer eller metoder som har potensial for prestasjonsforbedring, representerer en helserisiko for utøveren og/eller brudd på idrettens anseelse som doping.

De mest brukte dopingmidlene er vevsoppbyggende preparater (eks anabole androgene steroider), preparater som stimulerer sentralnervesystemet, narkotiske stoffer og bloddoping.

Blant bivirkningene av anabole steroider er betydelig økt kolesterolnivå, og økt forekomst av hjerte- og karlidelser, og leversvikt.

Ifølge Straffeloven er det ulovlig å bruke, besitte, erverve, tilvirke, innføre, utføre, oppbevare, sende eller overdra dopingmidler. Medvirkning er også straffbart.

Kilde: Antidoping.no

Kommentarer til denne saken