Drapstruet av horekunde

Artikkelen er over 15 år gammel

En uke etter at Rita Lønnebotn ved Krisesenteret i Bergen gikk ut i BA og likestilte horekunder med overgripere, mottok hun drapstrusler.

DEL

«Om du våger å si i avisen at de som går til «horer» er voldtektsmenn, skal jeg komme å slå deg i trynet så du aldri våkner mer», skriver den anonyme avsenderen, som selv oppgir å ha vært horekunde.

– Truslene er ubehagelige, men vi lar oss ikke true til taushet, sier Mona Moldung og Trude Nilsen ved Krisesenteret i Bergen.

De velger å gå ut i avisen for å vise offentligheten at det ikke bare er Lønnebotn, men samtlige 50 medarbeidere ved Krisesenteret som går inn for å kriminalisere horekunder.

UT MOT BYMISJONEN

Det var 9. desember at Lønnebotn gikk ut i BA og tok avstand fra Kirkens Bymisjons syn på prostitusjonsvirksomhet.

Ifølge Bymisjonen er horekundene selv hjelpetrengende ofre, og en kriminalisering av disse er en altfor enkel løsning.

Lønnebotn mener imidlertid at menn som kjøper sex av kvinner utnytter sin makt, og i intervjuet kaller hun det «voldtekt mot betaling».

– Prostitusjon er det samme som mishandling, og det er mannen som mishandler, la hun til.

En uke etter avisintervjuet, dumpet det anonyme, håndskrevne trusselbrevet ned i hennes private postkasse.

Saken er allerede anmeldt til politiet.

– Politiet tar truslene alvorlige, men i slike saker er det ofte vanskelig å finne dem som fremsetter truslene, medgir medarbeiderne ved krisesenteret.

– PSYKISK VOLD

– Men har dere ikke forståelse for at den tidligere horekunden misliker å bli kalt voldtektsmann?

– Overhodet ikke. Det han har gjort vitner om manglende selvforståelse og innlevelse med de kvinnene som er tvunget til prostitusjon.

Krisesenteret vil fortsatt arbeide for å kriminalisere horekunder.

– Det er feil å fremstille horekunder som stakkarslige mennesker. Undersøkelser viser at de fleste av dem er familiemenn som har et normalt seksualliv.

Artikkeltags