Neste uke kan askøyværingene trolig drikke vann fra springen igjen

Siden begynnelsen av juni har innbyggerne knyttet til høydebassenget på Øvre Kleppe måtte koke vannet. Det kan de være ferdige med neste uke.

Siden begynnelsen av juni har innbyggerne knyttet til høydebassenget på Øvre Kleppe måtte koke vannet. Det kan de være ferdige med neste uke. Foto:

Siden drikkevannskandalen på Askøy begynte, har innbyggerne tilknyttet vannet på Kleppe vært nødt til å kjøpe eller koke vannet før det kunne konsumeres.

DEL

– Om alt går som vi håper, kan vi oppheve kokevarselet neste uke. Men da må alle prøver før den tid være negative, sier varaordfører Bård Espelid i Askøy kommune.

I begynnelsen av juni ble plutselig mange av beboerne i området rundt Kleppe syke, og etter at en ettåring mistet livet, begynte politiet å etterforske saken.

Det ble påvist baklterien Campylobacter hos både ettåringen og hos en kvinne (72) som døde.

Les alt om drikkevannskandalen her.

Siden har jakten på smittekilden pågått, og alle som er tilknyttet vannverket har måttet koke vannet før bruk.

– Vi har tatt flere prøver enn vanlig av vannet i distribusjonsnettet i det siste, og så langt har svarene vært oppløftende: Alle prøvene har vært negative, altså ser vi ikke bakterielle spor i dem, sier Espelid.

Siste test

Kommunen vil nå fortsette å teste vannet frem til mandag. Da vil trolig Mattilsynet ta sine egne prøver også.

Prøvene  vil bli analysert på to laboratorium. I tillegg skal Bergen kommune gjennomføre en tilstandsrapport på alle vannbasseng knyttet til Kleppe vannverk. Om alt er uten bakteriefunn, vil vannet kunne friskmeldes.

– Da kan vi oppheve varselet, og levere vann i springen på Kleppe igjen. Vi har fokus på ulike ting, men hovedressursene settes inn mot å få friskt vann igjen, sier varaordføreren.

Saken fortsetter under bildet.

Varaordfører Bård Espelid håper de kan oppheve kokevarselet neste uke.

Varaordfører Bård Espelid håper de kan oppheve kokevarselet neste uke. Foto:

Han legger ikke skjul på at det har vært lange dager den siste måneden.

– Det er mye aktivitet. Innbyggerne forventer at vannet fra springen er rent, og det må vi møte, sier Espelid.

Leter fremdeles etter smittekilde

Høydebasseng 168, som er bassenget der tarmbakterien har blitt påvist, er kassert. Det blir ikke åpnet igjen av kommunen.

– Vi jobber fremdeles med å sannsynliggjøre hva som er smittekilden, men akkurat kilden kan det hende vi aldri finner. For å sannsynliggjøre hvordan det har skjedd, har vi hatt stort fokus på sprekkene i berget, sier Espelid.

Kommunen har testet vann som renner inn i høydebassenget gjennom sprekker i taket. I samtlige vanprøver er det funnet tarmbakterier.

Trolig fra dyr

Kommunen antar at vannet som rener gjennom sprekkene er regnvann. Dette støttes opp av at vannmengden variere med været.

– Vi skulle ha funnet smittekilden, men vi håper i alle fall å finne ut hvordan vannet har blitt smittet. Vi har fått fastslått at det er en transportvei utenfra og inn i bassenget, sier Espelid.

Selv om de neppe får fasiten, har i alle fall kommunen en hovedteori fremdeles.

– Analysene sier at det trolig komme fra dyr, og at det kommer utenfra. Vi har ikke sett spor av at det har vært dyr på innsiden av bassenget.

Dette er drikkevannskandalen

 • Fredag 7. juni ble det påvist E.coli i fjellbassenget på Øvre Kleppe, og analysene fra flere av dem som har vært innlagt på Haukeland, viser at de har bakterien Campylobacter i avføringen.
   
 • Onsdag 5. juni døde en ettåring av infeksjon på Haukeland sykehus. Det undersøkes om det smittefarlig vannet på Askøy kan være årsaken til dødsfallet.
   
 • Onsdag 12. juni døde en voksen person fra Askøy etter å ha blitt innlagt på Haukeland med mage- og tarmsymptomer i helgen. Personen hadde en alvorlig bakenforliggende grunnlidelse, som gjør at sykehuset er usikker på dødsårsaken. Pasienten skal obduseres.
   
 • Det er anslått at rundt 2000 personer har blitt syke som følge av utbruddet.
   
 • Haukeland sykehus opplyser at totalt 71 personer fra Askøy har vært innlagt. Av disse er 15 barn.

Artikkeltags