Undersøker om smitten kommer fra mennesker eller dyr

Bård Espelid på vei inn i rådhuset på Askøy.

Bård Espelid på vei inn i rådhuset på Askøy.

Varaordfører Bård Espelid åpner for at kloakk fra private rør kan ha forurenset drikkevannet på Askøy. Men avføring fra dyr er fortsatt hovedteorien.

DEL

Varaordfører Espelid forteller om jakten på smittekilden til det infiserte Askøy-vannet. Vannet har etter all sannsynlighet gjort tusenvis av askøyværinger syke denne uken, og mistanken mot høydebassenget på Øvre Kleppe er styrket.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag sier Espelid at det er funnet høyere konsentrater i toppen av høydebassenget på Øvre Kleppe. Det kan tilsi at smittekilden har kommet inn på oppsiden, forteller Espelid, som da lanserer to sceniarier.

1: Et dyr har kommet seg inn og sluppet avføring rett i bassenget.

2: Ekskrementer fra utsiden av bassenget har kommet inn via overflatevann.

Hvis ett av disse stemmer er det fortsatt i begge tilfeller uklart hvordan det kunne skje. Espelid sier at det er statistisk sannsynlig at det kan stamme fra fugl.

Gjør DNA-tester

Nå gjøres det avanserte analyser av vannet i bassenget for å fastslå om smitten kommer fra mennesker eller dyr. Dette skjer i jakten på smittekilden.

Espelid sier at det i område er mange boliger med gamle privat vann- og avløpsrør.

– Tilstanden på disse rørene er ikke alltid på topp. Da kan man i en gitt situasjon få kloakk inn i vannsystemene. Når vi får svar på hvor smitten stammer fra, kan vi snevre inn området som kan være opphavet til smitten, og da kan vi gjøre målrettede inspeksjoner, sier Espelid.

Han sier at det i alle stikkrør som går fra det offentlige rørsystemet og inn til private hus, er de private som har ansvar for stikket.

– Kvaliteten på disse påstikkene varierer. Det er jo 60 til 70 år gamle installasjoner, sier Espelid.

På høyden nærmest i bildet ligger vannbassenget som mistenkes å være smittekilden.

På høyden nærmest i bildet ligger vannbassenget som mistenkes å være smittekilden. Foto:

– Mistenker dyr

Kommunalsjef Jarle Kvalvik i Askøy kommunes tekniske avdeling, sier at hovedmistanken fortsatt er rettet mot dyr.

– Vi har sendt prøver til dyrking, for å avdekke om smitten skyldes avføring fra dyr, fugler eller mennesker. Dersom det stammer fra mennesker, lurer vi litt på hvordan det er mulig, sier Kvalvik, og forklarer:

– I vannrørene er det trykk, og da skal det ikke kunne komme til forurensing. Hvis det blir brudd på rørene, så skal jo vannet sprute ut, og ingenting kommer inn. Det er en teoretisk mulighet for at det blir undertrykk i rørene, slik at noe kan suges inn i systemet. Men det vil medføre at det ikke er vanntrykk i husstandene, og vi har ingen registrerte avvik med driftsstans i den aktuelle perioden, sier Kvalvik.

Dermed fremstår avføring fra fugler eller dyr som den sterkeste teorien.

– Hvis vi nå får greie på at det er dyrerelatert, så er neste spørsmål hvordan det kan være mulig. Men vi holder alle muligheter åpne til vi kan identifisere en kilde, sier han.

Artikkeltags