Kyr i Uskedalen blir skremte av musikk og fyrverkeri – én kvige måtte avlives etter Festidalen

Her ligger kuen fast under trærne før den ble tatt med ut av skogen.

Her ligger kuen fast under trærne før den ble tatt med ut av skogen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

[Kvinnheringen] For bonde Arne Johannes Haugland fikk festhelgen i Uskedalen en tragisk slutt. En et år gammel kvige måtte tirsdag slaktes etter å ha kilt seg fast under en haug med veltede trær.

Haugland og familien skulle samle ni dyr på beitet tirsdag, men fant bare åtter. Etter å ha lett lenge, oppdaget de den niende, en kvige på nesten et år, under en haug med veltede trær i skogen. Ved hjelp av traktoren fikk de fraktet den hjem, men dyrlegen sitt besøk levnet lite håp for den skadde kvigen.

– Det er liten tvil om at hun har blitt skremt, og derfor har ramlet, sklidd og satt seg fast. Her er det dessverre ikke annet å gjøre enn å slakte, sa Haugland tirsdag ettermiddag.

Han la ikke skjul på at det var bittert.

– Her har vi fødd på henne i et år, og nå er det bare å sende henne til opphogging. Kjøttet er ubrukelig. Det blir jo et økonomisk tap for oss på 10-12.000 kroner.

Møte mellom bøndene

Mandag kveld samlet bondelaget i bygden seg til et møte for å diskutere det de mener er et gjentakende problem for kyr på beite: Høy musikk og fyrverkeri på Festidalen. Bonde Svein Ottar Rørheim fortalte at han måtte ha hjelp av fire mann for å finne tilbake kalvene som ham hadde på beite.

– Jeg hadde kontakt med kalvene torsdag, men så fant jeg dem ikke tilbake før nå etter helgen. Da var de åpenbart blitt skremt til skogs, et par kilometer unna beitet, der de forsøkte å gjemme seg, fortalte Rørheim.

Kjell Arne Myklebust og Trond Johannes Myklebust fortalte at kalvene deres rømte til naboene, og at de var helt ustyrlige da bøndene prøvde å samle dem.

– Vi har nå måttet flytte dem innomhus. Den ene må vi nok slakte. De har endret adferden, og er blitt skikkelig redde kalver.

Bøndene sa at de har kviet seg for å si ifra, selv om de har opplevd skremte dyr ved tidligere festivalhelger også.

– Festidalen er et populært tiltak som kjennes vanskelig å kritisere, men vi må si ifra nå, for dette kan vi ikke leve med i lengden. Det er viktig at også «baksiden av medaljen» kommer frem. Derfor tok vi nå kontakt med pressen, sa de, og la til at bondelaget også har forfattet et brev som skal til kommunen og festivalledelsen.

– Hva mener dere må gjøres?

– Ja, si det. Om en skal fortsette med Festidalen i Uskedalen, kan en i alle fall vurdere å snu scenen, eller å flytte den ned i dalen. Fyrverkeriet kan de bare kutte ut. Dyrevelferden må en ta hensyn til, mener Haugland.

– Dialog

Styreleder i Festidalen, Bjørn Olav Tveit, sier at de alt har en dialog med Bondelaget i bygden om forhold rundt gjennomføringen av festivalen og slike ting.

– Det var leit å høre om dyrene. Men når det kommer til kritikken, så har Festidalen alt opprettet en kontakt med Bondelaget, og dialogen går gjennom denne kontakten. Derfor opplever vi dette som et uttrykk for enkeltpersoner sine meninger.

Han forteller at han ikke tidligere har hørt om at musikken er et problem for dyrene.

– Dette med at musikken skal ha skremt dyrene er nytt for meg, så det finner jeg vanskelig å kommentere nå. Når det kommer til fyrverkeriet, er vi i samtale med leverandørene, og ser på om det finnes løsninger for fyrverkeri med mindre smell, dersom vi fortsatt skal ha det. Her får styret se på ulike løsninger. Ellers er det viktig å få frem at fyrverkeri er lovlig, og vi har bevilling til å ha det og har fulgt prosedyrene med nabovarsler, blant annet på uskedalen.no.

– Bøndene foreslår å snu eller flytte scenen for å redusere musikken. Kan det være en løsning?

– Det er klart at en flytting vil være et stort tiltak, men som sagt skal vi ha en dialog, så jeg vil ikke kommentere mulige alternativ før den tid, sier Tveit.

Artikkeltags