– Å få på plass hele transportruten har vært en omfattende prosess, forteller Akvariedirektør Geir Olav Melingen.

I dag flytter pingviner fra Akvariet til Kina, for å unngå innavl. Dyrepasser Joachim Ekeli fikk den tøffe oppgaven med å flytte de etterhvert hissige pingvinene inn i egnede bur for reisen.

Ekeli synes det er vemodig at pingvinene skal flytte.

– Man blir litt stolt pappa. Nå ble dette litt vemodig.

Da første pulje var satt i bur gikk det opp for ham at de skulle bort.

– Det er ikke trist, men veldig vemodig. Jeg vet jo at de får det bra der de kommer, sier Ekeli.

Siden morgentimene onsdag har han og flere holdt på å fange pingvinene inn i bur for å få de fraktet til Flesland. Første pulje ble kjørt klokken 0900 mens resten forlot Akvariet klokken 1100.

Ekeli forteller at å fange pingvinene gikk overraskende greit for seg.

– De viste ingen tegn til stresset atferd. Da hadde de løpt mer rundt. Det viktigste videre nå er at de som skal forholde seg til pingvinene er rolige og ikke stresser dem, sier Ekeli.

Lang reisevei

Fra Flesland flyr de til Oslo fordelt på fire ulike fly. I Oslo skal de bo på Airpet Hotel.

Ved ankomst i Oslo hentes de ut fra flyet umiddelbart og kjøres til hotellet hvor de overnatter under kontrollert temperatur.

På torsdag flyr de til København hvor de er i noen få timer, før direktefly til Shanghai. De ankommer Shanghai ca. klokken 12 lokal tid fredag.

Der hentes de ut og blir samlet plassert i isolat.

Akvariet ordner med dyrepassere til Oslo. De skal se til at pingvinene har det bra på Airpet hotell.

– De blir der og får matet pingvinene mens de er på hotellet. Samtidig skal de sørge for at det stelles godt med de inntil de er lastet om bord i flyet i Oslo, forteller Melingen.

Temperaturen er den kritiske delen

Melingen forteller at flyselskapet har gjort en kjempejobb for å tilfredsstille akvariets krav og for å sørge for best mulig transport for pingvinene

– Vi har diskutert ulike scenarier med SAS, og temperaturen under flyfrakten har hele tiden vært ansett som den mest kritiske delen. Etter omfattende diskusjoner hvor de har dobbel sjekket alt, føler vi at de er tatt godt hånd om.

Selve fortollingen i Kina er det som kan være den største utfordringen. Her har mattilsynet i forkant vært i kontakt med kinesiske myndigheter via ambassaden og fått avstemt alle papirer.

– Det er også tatt mange blodprøver av dyrene. De har blitt testet for ulike sykdommer for å forsikre kineserne om god helsestatus. Prøvene var som forventet negative, det vil si at pingvinene er friske, forteller Melingen.

Reisen har vært planlagt i flere måneder, og har krevd omfattende forberedelser. Pingvinene har vært atskilt fra resten av pingvin flokken i over en måned. I tillegg har det vært mye arbeid med helsepapirer og dokumenter som kreves for innreise i Kina. Da BA var på besøk i januar fortalte Melingen at de blant annet var testet for fugleinfluensa.

Bakgrunnen for overflyttingen er at pingvinene trives så godt. De lever lengre enn normalt og har lang reproduksjon. Derfor er dette et viktig tiltak for å hindre innavl.

Ekeli forteller at pingvinene i Kina kan bli kjent med nye pingviner og dermed ha muligheter for å ivareta genene.

Høy trivsel blant pingvinene

Blant pingvinene som skal flyttes finner vi Pride, som ble adoptert av det homofile paret Piele og Pondus.

 – Det er jo pingviner med gode historier, og noen er man jo spesielt glad i, men dette er noe vi gjør med god samvittighet. Vi vet at det er det rette å gjøre, og at pingvinene vil få et veldig godt liv i Kina, sier dyrepasser Joachim Ekeli.

Videre forteller han at pingvinene i Bergen lever utrolig godt. Dette kan man se på den høye levealderen.

– I naturen blir pingvinene ca. 15 år gamle. Her blir de 28–29 år. Vi prøver å ha så naturlig liv som mulig for dem, for eksempel ved at det er foreldrene selv som tar seg av eggene og vi forer innimellom i vannet, forteller Ekeli.