Ville stille ut «Havnesjefen». Slik blir det ikke.

Havnesjefen i Os skal avlives

Havnesjefen i Os skal avlives Foto:

Universitetsmuseet ønsket den kjente svanen fra Os til åpningen av museet i 2019. Tirsdag fikk de tilbakemeldingen.

DEL

Universitetsmuseet i Bergen rettet torsdag i forrige uke en henvendelse til Os kommune. De ønsket å få «Havnesjefen», som ble avlivet i forrige uke, til en utstilling som skal åpnes i 2019. Dette meldte NyttiOs.com tirsdag.

Men slik blir det altså ikke.

– Dette er faktisk ikke aktuelt lenger. Jeg fikk nettopp vite at «Havnesjefen» er destruert, forteller Paul H. Amble, prosjektleder ved Universitetsmuseet i Bergen, når BA ringer.

Amble forteller at de for tiden utvikler sin nye naturhistoriske utstilling for gjenåpningen av Muséplass 3 neste år. Plasthvalen er allerede blitt et utstillingsobjekt. Derfor ønsket de også den mye omtalte svanen fra Os til utstillingen.

– Naturhistorie er mange ting, også forholdet mellom mennesker og dyr. I den sammenheng ønsket vi å se på muligheten med å få svanen med i utstillingen fordi den er et interessant objekt. Det er også interessant fordi den ble avlivet og obdusert for å finne ut om det var noen grunn til at den var så hissig, sier Amble.

Ville ikke vært mulig

«Havnesjefen» ble i forrige uke sendt til Veterinærinstituttet i Oslo for obduksjon.

– Vi skal finne ut om det feilte fuglen noe, og om det finnes en grunn til at den var aggressiv, forteller Asle Haukaas, kommunikasjonsdirektør ved Veterinærinstituttet.

Han forklarer at det kan være flere årsaker til at svanen oppførte seg som den gjorde.

– Det kan være fremmedlegemer eller blyforgiftning, sier Haukaas.

«Havnesjefen» ble destruert allerede forrige uke, opplyser kommunikasjonsdirektøren, og forklarer:

– Vi kjente ikke til at Universitetsmuseet i Bergen ønsket svanen til sin utstilling. Men det ville heller ikke vært mulig å få til, fordi svanen ville blitt destruert av biosikkerhetshensyn for å unngå smitte, sier Haukaas.

Artikkeltags