Hval strandet på Sotra

Foto:

Av , og
Artikkelen er over 3 år gammel

Hvalen var på grunt vann og i trøbbel. Men ved hjelp av brannvesenet og flo klarte den til slutt å komme seg til havs.

DEL

– Vi har fått hvalen løs. Nå er den endelig fri, sier vaktkommandør ved 110-sentralen i Hordaland, Jan Ove Haga lørdag ettermiddag.

Tidligere på dagen hadde de fått meldig om en hval som lå i strandsonen ved Vindenes på Sotra.

Seks, syv meter

Som du kan se på bildene hadde den gått på grunn. Haga vil ikke spekulere hvilken type hval dette er.

– Jeg vil anslå at hvalen er mellom seks og syv meter lang. Den lå i en vik, ikke langt fra CCB-basen, sier Ronny Gilborne som er utrykningsleder i Sotra brannvesen,

Hvalen lå i fjæren, fast med snuten inn mot land. Som du kan se av bildene, var hvalen delvis under vann.

En mann fra brannvesenet gikk uti vannet til den store hvalen. Deretter prøvde han å hjelpe hvalen slik at den kom seg løs.

– Vi fikk snudd den rundt og, godt hjulpet av at det ble flo, fikk vi den løs, sier Ronny Gilborne.

– Hvordan reagerte hvalen på at dere dyttet på den?

– Den tok det fint. Vi var forsiktige. Det er et stort, vilt dyr med ekstreme krefter. Det var nesten som om den skjønte at vi var der for å hjelpe, og den var nesten samarbeidsvillig. Den svømte fin avgårde. Det var stor dramatikk, men det løste seg fint, sier Gilborne.

Strandet for andre gang

Helt fint gikk det imidlertid ikke, for kort tid etter at brannvesenet hadde dratt fra stedet, snudde hvalen og gikk på land igjen for andre gang.

– Om det var akkurat samme sted, vet jeg ikke, men det var hyttefolk som meldte fra denne gangen også. Vedkommende som meldte fra tok på seg ansvaret og passet på hvalen til brannvesenet kom tilbake. Da brannvesenet kom frem, fant hvalen ut at de ikke er til å spøke med, så da la den på svøm igjen, sier Haga ved 110-sentralen.

– De trengte ikke å gå uti den siste gangen? 

– Denne gangen slapp de å slite på den. Nå skal de være der ute og observere den litt slik at den ikke går på land igjen.

Brannvesenet opplyser at hvalen virker uskadd.

Artikkeltags