– Vi har fått hvalen løs. Nå er den endelig fri, sa vaktkommandør ved 110-sentralen i Hordaland, Jan Ove Haga, til BA lørdag ettermiddag.
Det var dessverre ikke slutten på historien.
– Vi fikk melding klokken 1714 om at hvalen var avlivet, forteller Haga.
– Da hvalen kom inn igjen for en andre gang registrerte viltnemnden at den slet med retningssansen. Da den så svømte inn på grunnen for tredje gang ble det fort bestemt at den skulle avlives. De skjøt den så ganske raskt, forklarer vaktkommandøren.
Mat for måker
Viltnemndens representant, Eivind Sangolt fra Sotra og Øygarden ettersøksring, avlivet hvalen.
– Hvalen var opplagt syk. Da den kom tilbake i den samme viken den var blitt hjulpet bort fra en halvtime tidligere havnet den nesten helt på land. Da skjøt jeg den, sier Sangolt, som er vant til lignende oppdrag.
– Hva skjer med hvalen nå?
– Den kan ikke spises og det er mye arbeid med å skulle få den på land. Min anbefaling er å slepe den ut på fjorden, slik at måkene kan spise den. Er vi heldige, fører strømmen den ut til havs, svarer Sangolt.
Han tror at det er snakk om en grindhval på rundt 6 meter. Å synke hvalkadaveret er lettere sagt enn gjort.
– Det utvikler seg så mye gass i kjøttet at den får en kolossal oppdrift. Forsvaret har tidligere brukt dynamitt for å senke døde hvaler. Jeg må ringe litt rundt nå for å finne ut av hva vi skal gjøre med den, sier Sangolt.
Seks, syv meter
Historien begynte med at hvalen forvillet seg inn i strandsonen ved Vindenes på Sotra.
Som du kan se på bildene hadde den gått på grunn. Haga vil ikke spekulere hvilken type hval dette er.
– Jeg vil anslå at hvalen er mellom seks og syv meter lang. Den lå i en vik, ikke langt fra CCB-basen, sier Ronny Gilborne som er utrykningsleder i Sotra brannvesen,
Hvalen lå i fjæren, fast med snuten inn mot land. Som bildene viser, var hvalen delvis under vann.
En mann fra brannvesenet gikk uti vannet til den store hvalen. Deretter prøvde han å hjelpe hvalen slik at den kom seg løs.
– Vi fikk snudd den rundt og, godt hjulpet av at det ble flo, fikk vi den løs, sier Ronny Gilborne.
– Hvordan reagerte hvalen på at dere dyttet på den?
– Den tok det fint. Vi var forsiktige. Det er et stort, vilt dyr med ekstreme krefter. Det var nesten som om den skjønte at vi var der for å hjelpe, og den var nesten samarbeidsvillig. Den svømte fin av gårde. Det var stor dramatikk, men det løste seg fint, sier Gilborne.
Strandet for andre gang
Helt fint gikk det imidlertid ikke, for kort tid etter at brannvesenet hadde dratt fra stedet, snudde hvalen og gikk på land igjen for andre gang.
– Om det var akkurat samme sted, vet jeg ikke, men det var hyttefolk som meldte fra denne gangen også. Vedkommende som meldte fra tok på seg ansvaret og passet på hvalen til brannvesenet kom tilbake. Da brannvesenet kom frem, fant hvalen ut at de ikke er til å spøke med, så da la den på svøm igjen, sier Haga ved 110-sentralen.
– De trengte ikke å gå uti den siste gangen?
– Denne gangen slapp de å slite på den. Nå skal de være der ute og observere den litt slik at den ikke går på land igjen.
Dessverre var det altså nettopp det som skjedde.