Eiendom Norge om boligtallene: – Historisk utvikling og godt nytt

Liten nedgang i Bergen, viser fersk boligstatistikk.

Liten nedgang i Bergen, viser fersk boligstatistikk. Foto:

Boligprisene i Bergen falt med 1,8 prosent i september, viser nye tall fra Eiendom Norge. Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,1 prosent.

DEL

Det siste året har boligprisene i Bergen steget med 1,1 prosent, mens prisendringen de siste fem årene er på 11,6 prosent, ifølge Eiendom Norge.

Bergenstallene for september er på nivå med landsgjennomsnittet. Hvis man korrigerer prisutviklingen for sesongvariasjoner, steg prisene i Norge med 0,2 prosent i september.

– Den moderate prisutviklingen i boligmarkedet vedvarte i september. Vi er nå inne i den lengste sammenhengende perioden med moderat prisvekst i boligprisstatistikkens historie, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Han mener dette er godt nytt for norsk økonomi, norske boligeiere og førstegangskjøpere.

Færre på visning

– Tallene er ikke så spenstige i Bergen, sier konstituert regionsjef Espen Stensbye Skotvold i DNB Eiendom.

– Markedet er trygt for både kjøper og selger. De fleste objektene selges til prisantydning, sier Skotvold.

Det er også færre som drar på visning. I august var det omtrent syv stykker i snitt som tok turen på visning, i september er det rundt fire.

Konstituert regionsjef Espen Stensbye Skotvold i DNB Eiendom

Konstituert regionsjef Espen Stensbye Skotvold i DNB Eiendom Foto:

Jokeren i markedet

I september kom Finanstilsynet med sitt forslag til ny boliglånsforskrift. Tilsynet foreslår en endring i maksimal gjeldsgrad fra 5 til 4,5, samt at fleksibilitetskvoten reduseres fra 10 prosent til 5 prosent.

– Hvis denne endringen blir vedtatt og gjeldende fra vil det presse prisene opp mot slutten av 2019, før forskriften trår i kraft. Vi er redde for at endringer i forskriften vil bidra til enda større klasseskille, og dette vil i første omgang gå ut over førstegangskjøperne, sier Skotvold.

Eiendom Norges boligprisstatistikk:

  • Statistikken er et samarbeid mellom Eiendom Norge, Eiendomsverdi og Finn.no.
  • Statistikken er utarbeidet etter siste måneds slutt og omfatter boliger som annonseres på Finn.no. Det innebærer cirka 70 prosent av alle boliger som omsettes i Norge i løpet av et år.
  • Boligprisstatistikken utgis den tredje virkedagen hver måned kl. 11.00.

Kilde: Eiendom Norge.

Artikkeltags