Fra fredag morgen til søndag kveld har høye stillaser skjult den ekstreme forandringen som har foregått på husfasaden. I går ble hjørnet ved Vaskerelven og Torggaten avdekket.

– Dette viser at grafitti kan være lekent og stilig, sier Jarle Høyvik, stolt eier av huset. Han er fullt klar over at dette kanskje ikke vil bli like godt likt av alle, men påpeker at det et viktig samtidsutrykk. I ett år har han lekt med tanken om å dekorere bygningen midt i kjernen av Bergen. I går var resultatet til å skue for forbipasserende.

VEGGEN "DØPT" I GÅR

En av dem som tok turen forbi var byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen.

– Enhver som maler vet når de maler vanlig vedlikehold og når de maler grafitti. Grafitti er ikke tillatt hvor som helst, og det er klart at vi vil se på denne saken. I går var jeg mer på spasertur av ren nysgjerrighet, sier hun til BA.

Iversen påpeker at bygget kan komme inn under paragraf 72 i plan- og bygningsloven, som sier at et hvert bygg skal skjønnhetsvurderes i henhold til seg selv og sine omgivelser. Og sier at denne vurderingen vil bli foretatt i dag.

Trond Tystad tok ikke bare turen forbi, han deltok også i husets egen høytidelige «dåp» som også fant sted i går.

– Bergen må ha plass til forskjellige ting. Det er mye historie i byen, men man må også få nye ting. Slik som grafitti, sier han. Tystad mener det bygget, som har en ung profil med både utsted, klesbutikk og resiebyrå for unge, passer bra til å bli dekorert på denne måten.

DNG STÅR BAK

Hjørnet ble i går døpt «den syvende veggen» og forestiller en fantasiskog med både vetter, en moderne utgave av Tingelinn og andre figurer plassert over to hele sider av huset.

Det er fire grafittikunstnere, som går under betegnelsen DNG, som står bak hele dekoren. De kom fra Oslo ens ærend for å gjøre dette.