Natt til søndag nådde bergenseren Mats Steinsland toppen av Mount Everest.

– Selvfølgelig har jeg vært redd, men dette har vært vårt prosjekt sammen. Jeg ville selvfølgelig støtte ham, og vet hvor viktig det har vært for ham å nå toppen, sier samboer Elisabeth Kock til BA.

Hun var med i velkomstkomiteen som hyllet Steinland på Flesland, sammen med 20 stykker fra treningsgruppen «Fjellgeitene» der bergenseren er aktiv.

Venter barn

Samboerparet venter sitt første barn, og har termin 7. juni.  Hun har fulgt sin kjære hele veien til toppen, både via telefon og på sosiale medier.

– Vi har forberedt oss sammen på dette lenge. Det har vært vårt prosjekt, og vi har sett dokumentarer. Jeg er veldig, veldig stolt, skryter hun.

Da Mats Steinland kom ut i ankomsthallen og møtte jubelen, ble han tydelig rørt.

Samboer Elisabeth kastet seg rundt halsen på ham.

– Hadde jeg visst at så mange skulle møte meg på flyplassen, så hadde jeg barbert meg, sier Steinsland og ler med tårer i øyene.

Løp fra Sherpaen

Han har vanskelig for å beskrive hvordan det var å stå på verdens tak.

– Etter jeg hadde passert Hillary Steps og så toppen, visste jeg at jeg kom til å klare det. På slutten ble jeg så ivrig at jeg løp fra sherpaen min.  Det fikk jeg litt kjeft for i etterkant da sherpaen kom opp, sier Steinsland og smiler.

Han sier at dagene på vei opp til toppen kan sammenlignes med lange maraton.

– Det som er med Mount Everest er at fjellet er så vanvittig enormt.  Du går og går og det bare varer og varer, forklarer Steinsland.

– Hvordan var det å reise fra sin høygravide samboer?

Å bestige Mount Everest har vært en drøm jeg har hatt veldig lenge. Løsningen ble å involvere henne mest mulig i prosjektet. Vi har forberedt oss sammen. Og det gikk jo veldig bra, sier Mads og gir samboeren en god klem.

– Hva blir det neste?

Jeg tror nok dette året blir vanskelig å toppe. Nå skal jeg jo snart bli far og må nok ta mer ansvar. Men Seven Summits er nok også en drøm, sier Steinsdalnd. 

Seven Summits er de høyeste fjelltoppene på hvert av de syv kontinenter. Å bestige alle syv er betraktet som en ekstrem utfordring innen fjellsport.

To Bergensere til topps

De var tre stykker som reiste sammen. Alle nådde toppen. 

Mats Steinsland og Håkon Åsvang fra Florø gikk i en pulje, mens fetteren Tommy Steinland gikk i en annen. Natt til torsdag kom gladnyheten om at også Tommy Steinland hadde nådd toppen.

– Jeg er så utrolig glad for at også fetteren min kom seg opp. Det var vært vårt prosjekt og vi har trent sammen for dette veldig lenge, sier 35-åringen.

– Det er en helt fantastisk prestasjon. Mats har pratet om denne turen på alle treningsøktene våres. Det er helt rått, sier Lars Engeli, general i «Fjellgeitene».

Mats er fra Damsgård, mens Tommy er fra Fyllingsdalen.

Det er vanskelig å vite om Steinsland er det første bergenseren på Mount Everest da det ikke føres noe register over dette. I 2012 besteg Arvid Lahti (54) fra Masfjorden toppen av verdens høyeste fjell. Han døde tidligere i år da han skulle bestige Mount Ranier i USA.

Styrkeprøve

Jarle Trå fra Granvin holdt på å miste livet da han prøvde å nå toppen i mai 2009. Trå prøvde som første nordmann å nå toppene alene og uten kunstig tilførsel av oksygen.Trå fikk problemer underveis og måtte reddes ned av to sherpaer.

Kompisene har trent hardt for å gjøre seg klar for den ekstemt tøffe styrkeprøven.