Trapper opp beredskapen foran møtet med «Urd»

Sivilforsvaret i Hordaland har kalt inn to av ti avdelinger i Bergen, som her gjør seg klar til innsats på Midtun.

Sivilforsvaret i Hordaland har kalt inn to av ti avdelinger i Bergen, som her gjør seg klar til innsats på Midtun. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Sivilforsvaret har kalt inn 30 personer for å bistå nødetatene under ekstremværet som er varslet mandag.

DEL

Politi, brannvesen, helse og Sivilforsvaret har gjennomført flere koordineringsmøter for å stå best mulig rustet når ekstremværet «Urd» treffer Vestlandet.

Da BA møtte operasjonsleder Eivind Hovden i Sivilforsvaret i Hordaland under forberedelsene på Midtun mandag formiddag, var 15 personer allerede på plass, og ytterligere 15 kalt inn.

Les også: Siste nytt om ekstremværet

Klar for 10-timersvakt

– Disse to avdelingene står i utgangspunktet i 8-10 timer. Vi har løpende dialog med politiet. Foreløpig har vi bare kalt inn en liten brøkdel. Det er 600 tjenestepliktige i vårt fylke, sier Hovden.

Typiske scenarioer er at takstein og takplater løsner fra bygg eller at stillaser og trær velter, opplyser han basert på tidligere erfaringer.

Under ekstremværet «Nina» i fjor hadde Sivilforsvaret 33 oppdrag i løpet av 14 timer, forteller Hovden.

– Vi ser for oss en god del sperretjenester hvis ting går fra bygg eller at trær velter over veier.

I tillegg til sikringsarbeid, har Sivilforsvaret klargjort fire store nødaggregater som kan settes inn ved behov, og en god del lysutstyr som kan lyse opp skadested, opplyser han.

Sivilforsvarsinspektør Eivind Hovden er operasjonsleder i Sivilforsvaret i Hordaland i forbindelse med ekstremværet.

Sivilforsvarsinspektør Eivind Hovden er operasjonsleder i Sivilforsvaret i Hordaland i forbindelse med ekstremværet. Foto:

Hovden forteller at de er satt opp med mye kommunikasjon i form av nødnett, analogt samband og i ytterste konsekvens - satellitt-telefon.

Også politi og brannvesen har økt beredskap mandag.

Orkan i kastene

Det var klokken 12 søndag at meteorologene valgte å gå ut med varsel om ekstremvær for mandag. Uværet har fått navnet «Urd».

Yr melder mandag morgen at den kraftigste vinden vil treffe Vestlandet mellom klokken 15 og 17. Dette er når vinden dreier til nordvest, vinden kan komme opp i full- og periodevis sterk storm.

– Nordvest den vindretningen vi er mest redd for. Vestavinden går langt inn i landet, gjennom fjorder og daler. Det er en dårlig retning på Vestlandet, sier meteorolog Reidun Holmøy til yr.no.

Meteorolog Steinar Skare sier til BA at vinden vil merkes godt i Bergen sentrum.

– Det er disse vindkastene som kan ødelegge litt. Med denne vindretningen går de langt innover land, sier han.

Mandag morgen har vinden blåst fra sørvest, og dette merkes lite i bergensområdet.

Når meteorologene varsler vind, er det snakk om middelvind. Dette er et gjennomsnitt av vinden over 10 minutter, og vindkastene kan være enda sterkere. For Hordaland sin del betyr det vindkast opp mot 35-45 m/s. Grensen for orkan er 32,7 m/s.

Vinden vil slå inn over land, og de mest utsatte stedene kan bølgene bli opp til 25 meter. Gjennomsnittet vil ligge mellom 13-15 meter.

Når ekstremvarsel sendes ut, får fylkesmenn og nødetater melding om å trappe opp beredskapen.

– Listen over hvem vi varsler er ganske lang. Så må de komme med tilbakemelding til oss, og starte sine prosedyrer, sier meteorolog Gitte Flesland ved Vervarslinga på Vestlandet.

Artikkeltags