Elever får en ekstra sovetime på mandager

FÅR MER SØVN: ? Vi merker at vi er mer opplagte når vi får sove en time ekstra, sier 7-klasse-elevene Maren Holme, Susanne Strømmen og Tonje Monsen Grøvle.

FÅR MER SØVN: ? Vi merker at vi er mer opplagte når vi får sove en time ekstra, sier 7-klasse-elevene Maren Holme, Susanne Strømmen og Tonje Monsen Grøvle. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Elevene ved Kjøkkelvik skole får sove en time lenger på mandager etter en helg med mye rangling. Psykologene applauderer.

DEL

– Jeg tror det er kjempepositivt at elevene får en myk start på mandagen, sier Gina Landro, landets eneste skolepsykolog, tilsatt ved Kjøkkelvik skole.

Nyheter

Skolen har gjennom flere år hatt planleggingstid for lærerne tidlig mandag morgen. Det er ikke tilfeldig.

RANGLER: – Elevene har gjerne ranglet i helgen, og har gjennom dette mulighet til å ta seg inn igjen, sier rektor Helge Haaland.

Mens de fleste på småtrinnet går på SFO og må tidlig opp, kan de mellom 5. og 10. klasse sove en time lenger første dag etter helgen. Mandagen starter klokken halv ti for alle elever.

– I helgen snur elevene døgnet helt fullstendig, det går over i en annen tidssone. Mandagen er det jet lag, illustrerer skolepsykologen.

BEHOV: – Mange vil nok si at de voksne trenger det like mye, men det er ikke helt riktig. De fleste ungdommer er B-mennesker, sier Landro.

– De blir ikke trøtte på kvelden, men er veldig trøtte om morgenen. Jeg skulle ønske skolen startet senere flere dager i uken, sier hun.

– En annen positiv virkning er at det er vanskeligere å forsove seg til skolestart halv ti. Utsatt start forhindrer dermed frafall, mener hun.

Landro legger særlig trykk på den globale hverdagen de unge befinner seg i.

– De spiller nettspill mot unge på andre siden av jorden, og kan tape spillet om de logger seg av. Det er ikke lett å få ungdommene i seng, sier hun.

PC-HVERDAG: Landro får støtte fra Ståle Pallesen, professor i psykologi og søvnekspert ved Universitetet i Bergen.

– Studier fra USA viser at elevene blir mer konsentrerte og lærer med å starte på skolen en time senere, sier han.

Pallesen kan tenke seg å gjøre lignende undersøkelser i Bergen, og har ikke hørt om andre skoler en Kjøkkelvik som prøver ut metoden.

– Elevene lever i en elektronisk hverdag med PC og mobil rundt seg hele tiden, da nedprioriteres gjerne søvnen, sier han.

SKJØNNER: Pallesen mener samfunnsutviklingen, ikke late og slappe ungdommer, må ta skylden for dette. Han ser både positive og negative sider med å forskyve skoledagen.

– Det negative er at man tilpasser seg ranglingen. På et eller annet tidspunkt må jo elevene regne med å stå tidlig opp mandager også, sier han.

– Det positive er virkningene utsatt skolestart kan få for evnen elevene har til å lære, sier Pallesen.

Skolepsykolog Landro får mange henvendelser fra unge som sliter med søvnen. Hun skal nå opprette en gruppebehandling av søvnvansker for elevene på den kombinerte barne- og ungdomsskolen. .

– Dette viser tydelig at ungdommen selv skjønner selv at de har et problem, sier hun.

Elever og foreldre ved Kjøkkelvik skole omfavner den ekstra timen med søvn mandag morgen.

– I helgen legger vi oss senere og står opp senere. Det er godt å kunne sove litt lengre også mandagen, sier Susanne Strømme som går i 7A på Kjøkkelvik skole.

Hun og venninnene slutter dermed litt senere mandag enn de andre dagene i uken. På ungdomstrinnet er de ikke ferdig med skoledagen før klokken 1500.

BRA: – Det er vanskeligere å stå tidlig opp på mandag enn andre dager i uken. Derfor er det bra at vi får sove en time mer, sier Tonje Monsen.

Vanligvis står hun opp ti over syv, på mandager står hun opp klokken åtte.

– Vi er nok litt heldige her på Kjøkkelvik, smiler hun.

Jentene bedyrer at de ikke legger seg senere selv om de kan stå opp en time senere.

– Vi legger oss alltid klokken ti, bedyrer de.

GUNSTIG: Også leder for FAU ved skolen er positiv.

– Jeg ser på sen skolestart som noe positivt både for elever og lærere, sier FAU-leder Geir Arne Ulvang.

Han merker på sine egne elever i 6.- og 9.-klasse at de er fornøyde.

– Det blir mindre stress for dem mandag morgen, mener han.

Ulvang sier det ikke går ut over foreldrene, siden de minste stort sett går på SFO uansett.

– Vi har ikke fått negative tilbakemeldinger fra noen av foreldrene, sier han.

Artikkeltags