Elevorganisasjonen i Hordaland hevder det er feil at elever som jukser på prøve stryker. I stedet vil de gi jukserne en ny prøve.

–Mange lærere gir elever som jukser på en prøve stryk, det vil si karakter én. Slik skal det ikke være. Karakteren én uttrykker at eleven har svært lav kompetanse i faget, slik er det nødvendigvis ikke ved juksing, sier Thomas Sørensen (17), fungerende leder i Elevorganisasjonen i Hordaland.

Ifølge ham kan nemlig juksing ofte foregå blant toppelevene, de som kanskje ligger an til en «ærlig femmer».

– Karakteren fem uttrykker at eleven har mye god kompetanse i faget, men de vil ha en sekser og fusker. Da blir det ikke riktig å vise til at eleven har meget lav kompetanse, mener Sørensen.

– Hvordan mener du elever som jukser skal bedømmes?

– Slik lovverket er i dag, skal prøven og resultatet annulleres. Eleven bør i samråd med læreren komme frem til hvordan eleven kan få vist kompetansen sin. Det kan enten være en kjapp muntlig prøve, eller en ny skriftlig prøve.

– MANGE JUKSER

Han sier han har bred støtte i Elevorganisasjonen i Hordaland, som representerer hele 39 videregående skoler over hele fylket. Selv går 17-åringen siste året på Bergen Maritime.

Han er også elevrådsleder.

– Det er ikke noe nytt at folk jukser. Her på min skole tipper jeg over halvparten har jukset. Ikke alle lærerne har nok IT-kunnskaper til å oppdage fusk. Elever sitter for eksempel pålogget på nettet under prøver og chatter med andre elever på Facebook. På It’s learning gir elever som er ferdige med en prøve bort brukernavnet, slik at andre elever kan logge seg inn og lese svarene.

Sørensen går selv siste året på brønnteknikk, og skal snart ut i Nordsjøen som lærling.

– Snittet for å komme inn på linjen er høyt, og mange jukser for å komme inn, sier han.

Han mener lærere bør bli mer oppmerksomme på fusk, og snakke mer om det.

– Jeg mener egentlig at juks er forkastelig. Men det blir ikke riktig å sette stryk på en prøve dersom man blir tatt i juks.

BYRÅDEN ER PROVOSERT

Fungerende skolebyråd Ragnhild Stolt-Nielsen mener det ikke finnes noen unnskyldning for å jukse.

– Juksing er det mest provoserende jeg vet. I ytterste konsekvens kan det å lykkes med å jukse føre til at man fratar ærlige elever muligheten til å komme inn på skolen eller studiet de ønsker. Slik sett kan juks være tyveri av studieplass. Det er derfor min klare oppfatning at elever som blir tatt i å jukse bør stryke. Det er en enkel regel alle kan forstå, sier hun.

Elise Loftheim, første nestleder i Hordaland Unge Høyre, er heller ikke imponert over utspillet.

–Jeg skjønner ikke at en elevorganisasjon kan forsvare juks. Jeg er veldig uenig med dem. Det bør sanksjoneres strengere enn i dag ved at elever som jukser stryker i hele faget, ikke bare på den aktuelle prøven. De som jukser, stjeler faktisk studieplasser.

Linn Kristin Engø, leder i AUF Hordaland, synes det er stilig at de tør å ta debatten.

–Vi kan ikke ha løsninger der man belønner dem som jukser, men vi kan heller ikke ha løsninger som gjør det vanskelig for dem å komme tilbake og få god karakter i faget, sier Engø.