Trodde du ølfestival bare var noe for skjeggete menn med vom og rare T-skjorter? I går ble myten til de grader slått tilbake.

– Dette er blitt en folkefest. Vi er i ferd med å bygge en ølkultur slik vi ønsker den her i byen, sier festivalsjef Krog.

Han ble stadig blidere der han sto og myste i den klare høstsolen – samtidig som han så de svære køene av folk som ville inn og se, drikke og kose seg.

Timelapse: Slik var fredagen på Bergen Ølfestival

35 bryggerier

– Etter 7–8000 besøkende fredag, antok vi at vi ville komme opp i 20.000 når festivalen slutter lørdag kveld. Nå kan mye tyde på at vi overstiger det tallet, sier Krog til BA.

Hele 35 bryggerier – store og små – gjør Bergen Ølfestival til den største i landet. Tidligere var den en del av Matfestivalen. Nå er den selvgående.

– Vi som står bak gjør det på pur idealisme og dugnad. Og overskuddet går ingen steder, det blir brukt til å bygge neste års festival, sier Krog.

I fjor var festivalen i Skostredet. Nå tror Krog man har funnet det perfekte stedet for å feire de gylne dråper.

Kaldt bakverk

– Ja. dette er et fantastisk stede, selveste Bergens storstue. Jeg tror vi har funnet hjem nå, sier han.

Av de 35 bryggeriene som hadde telt på Koengen og Festningen var det store bryggerier som Hansa, side om side med het små, som Baran Bryggeri. Sistnevnte springer ut fra Baran Café.

Lørdag skåret de godt hos BAs medbragte testpanel – ikke minst med sitt Safran Ale.

– Superb balanse. Her lukter kaldt bakverk og fjæresteiner. Egentlig skjønner jeg ikke at de tør, men dette er nytenkning og ganske annerledes det meste. Dette ølet er svært innbydende og kreativt, sier Olaf Halland.

Han er til daglig barsjef ved Scandic i Håkonsgaten.

Slo ut

Sammen med ølhunden Kjell Ove Hjelmeland, Magni Frøyen og Gerd Helene Bergsaker var han med BA på en gjennomgang av de lokale bryggeriene.

– Jeg synes det meste var imponerende godt. Her var stor bredde i utvalget, sier Hjelmeland.

Unntaket var bringebærølet.

– Det er altfor lett og minner mer om rusbrus, sier Gerd Helen Bergsaker

Panelet slo ut innholdet.

– Fruktøl er et smalt segment. De må jo få et poeng for at de forsøker, erklærer Halland.

Det synes alle var rimelig.

Hos 7 Fjell ble vi overøst med øl som Kniksen, Småtøsen, Rundemanen og Ulriken.

Vårt panel bedømte alle til en femmer på terningen, med en ekstra pluss til Småtøsen.

Bedre gikk det for Voss Bryggeri sitt Voss Einerlåg IPA.

Halland går helt til topps for dette:

– En sekser! proklamerer han.

Hjelmeland og damene ligger på en «safe» femmer.

– Men dette er intelligent øl. Det lukter røkt, og nyspissede blyanter, slår han fast.

Vårt panels tredje favoritt ble Chilly Blonde fra Hansa-eide Waldemars.

Kåringer

Guttene og jentene delte seg i når terningkastet skulle bestemmes. Mens damene holdt på seks, sa herrene at det fikk holde med en femmer.

Femmerne haglet også mot Lysefjorden Mikrobryggeri, som drives av seks søskenbarn.

Innimellom all drikkingen, skjer det noe ølfaglig også.

Her er foredrag og presentasjoner, og kåringer i vilden sky!

For trodde du at øl bare var øl tok du skammelig feil.