• Start videoen i toppen av saken

Forskere frykter at vi er i ferd med å glemme hvordan man lytter. Dette skriver forskning.no.

I dagens samfunn er lytting for alvor under press. Vi lever med stadig mer støy omkring oss, og stillhet er ofte vanskelig å finne.

– Det har alltid vært mye lyd i naturen, men i dagens samfunn har det omtrent blitt en norm at det skal være lyd rundt oss hele tiden. Maskiner, trafikk og musikk på mobiltelefonen fyller dagene våre, sier Alexander Refsum Jensenius, leder for Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo, til BA.

FÆRRE PUSTEROM

Jensenius har blant annet gjennomført et eksperiment for en tid tilbake der han arrangerte et norgesmesterskap i stillstand.

150 deltakerne skulle blant annet stå helt stille i ti minutter.

– Noen opplevde dette som ubehagelig, mens andre synes det var herlig. Følelsen av at det er ubehagelig tror jeg kommer av at det rett og slett er så uvanlig at det er total stillhet. Som oftest skjer dette bare rett før vi legger oss, sier instituttlederen til Bergensavisen.

Musikk fra gatemusikanten, musikk fra øretelefonene og musikk fra butikkene rett ved siden av.

I dag kan det fort bli et kappløp mellom flere lydkilder på en og samme tid ifølge forskeren.

Dette preger oss på flere måter.

– I seg selv er det ikke nødvendigvis ille, men jeg tror det er med på å skape en mer hektisk hverdag. Det blir færre pusterom i løpet av en dag, sier Jensenius.

– LIKER LYD

Bergensavisen har vært ute på gaten for å snakke med folk om lyd.

  • Se hva de svarte i videoen øverst i saken.

Blant annet også i forhold til myten om at bergensere er høylytte og brautende.

Takler bergenserne dårligere stillhet?

– Si det, jeg tror nok vi liker å ha litt lyd og show rundt oss. Det er i hvert fall det jeg har fått høre av andre, sier Andreas Palmstrøm med et lurt smil.

ENDRINGER

– Lytting er i kontinuerlig forandring og påvirkes ikke bare av musikken folk lytter til, men også av endringer i samfunnet, sier Tanja Orning, førsteamanuensisvikar ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo til forskning.no.

Ifølge henne spiller både kulturelle, sosiologiske og historiske forhold inn.

- I dag er musikk også en del av en generell støyforurensing. Det er vår tids svøpe at lytting ikke blir tatt alvorlig nok. Å lytte til musikk, det er å arbeide. Det er dødelig alvorlig, i hvert fall for noen. Jeg er redd det å lytte for alvor, konsentrert og med hele seg, er i ferd med å gå tapt, sier hun videre i artikkelen.