KNM «Brask» har seilt siden midten av sekstitallet. De gamle motortorpedobåtene av Stormklassen ble faset ut på midten av nittitallet og i går ble den siste i norsk farvann tatt på land. Fra nå av skal skipet bli maskot og statue på Norges største marinebase.

ARBEIDSJERN

Arbeidet med å få KNM «Brask» på land har pågått siden 1999, ifølge Kommandørkaptein Alex Nordhuus som er sjef for MTB-våpenet i Sjøforsvaret.

– Vi ville ha den som et monument på at dette er en marinebase, sier han.

– Norge har til sammen hatt 20 båter av denne klassen. Nå er syv gitt videre til de baltiske landene der de ennå er i aktiv tjeneste.

– Norge er en ung nasjon og det har ikke vært tradisjon for å ta vare på eldre marinefartøyer. Det er viktig å ta vare på en del av vår historie, dessuten er det på tide at Haakonsvern får et ordentlig monument som viser at det er en marinebase, sier han.

– Disse båtene har vært arbeidsgampen i det norske sjøforsvaret. Kronprins Haakon valgte også MTB-våpenet da han var ferdig på Sjøkrigsskolen i Bergen, sier Nordhuus.

90 TONN

Båten ble heist om bord en spesialtilhenger som skulle flytte den de titalls meterne til dens nye hvilested.

Båten måtte tas opp ved Briggen.

– Det var den eneste måten å få den opp på. Vi hadde ikke fått den igjennom porten på basen, dessuten skal den plasseres like i nærheten, sier Nordhuus.

Båten skal etter planen støpes inn opp til vannlinjen og alt utvendig utstyr skal monteres på igjen. I går var båten strippet for alt, kun skroget var igjen.

– Det er gjort utelukkende for å få ned vekten. Nå veier den 90 tonn, men vi skal sørge for at vi får påmontert alle våpensystemer og master når den kommer på plass, sier han.

Båten ble elegant heist på land av mannskaper fra Vest Kran, Royal transport og Forsvarets byggetjeneste. Det var en spent kommandørkaptein som fulgte begivenheten.

– Det er klart det er spennende å se noe enn har jobbet for så lenge materialisere seg.