Gå til sidens hovedinnhold

Ensom i bystyret fra Loddefjord

Artikkelen er over 6 år gammel

Bare fem av 67 bystyrepolitikere er bosatt i bydelene Laksevåg og Fyllingsdalen.

– Når det er så få bystyrepolitikere fra vest, er det fare for at det blir et demokratisk problem, sier Norvald Visnes, bystyrepolitiker fra Høyre med postadresse i Loddefjord.

Han er den eneste av de faste bystyremedlemmene som bor i det området.

– BOSTED ENGASJERER

En gjennomgang av adresselisten til de 67 faste bystyrepolitikerne i Bergen, viser en svært ujevn fordeling på bosted. Mens særlig Bergen sentrum, Landås og Paradis har høy representasjon, er det omtrent bystyre-fritt i Fyllingsdalen og Laksevåg. Fire politikere har postnummer i Laksevåg bydel, og bare en i Fyllingsdalen.

Klikk deg inn her og finn ut hvor bystyrepolitikerne bor. Her ser du fordelt på parti og antall politikere på postnummeret.

– Det er noe med å kjenne et distrikt. Selv har jeg et større engasjement for Laksevåg og Ytrebygda og Fana der jeg har jobbet før. Det sitter i ryggmargen, om man vil det eller ei, sier den tidligere Fana-lensmannen, Norvald Visnes.

Han tror at representanter som bor og kjenner bydelen har lettere å finne gode løsninger i det distriktet.

Også SV-politiker Oddny Miljeteig, som bor på Kronstad, synes det er problematisk.

– Vi kan ikke fornekte at det betyr noe om hvor vi bor – det er utkikkspunktet vårt. Når det ikke er noen sterke stemmer fra vest, er det klart det betyr noe. Særlig i områder som sliter med levekårsutfordringer, mener Miljeteig, som viser til for eksempel nedlegging av biblioteket på Laksevåg for ti år siden.

– VI SER HELHETEN

Men ikke alle er like bekymret for bystyresammensettingen.

– Jeg håper og tror at vi som folkets representanter ikke bare representerer bydelen vi bor i, men ser helheten. Vi jobber for det som er best for byen vår uansett, sier ordfører Trude Drevland (H), som selv bor i sentrum.

– Selv om vi streber etter å ha representanter fra forskjellige bydeler er det folket som stemmer. Det er ikke sikkert at det blir slik vi planlegger, påpeker hun.

Valgforsker Frank Aarebrot er usikker på om bystyresammensettingen er et demokratisk problem.

– Jeg er ikke sikker på at det er så problematisk at noen bydeler er underrepresentert. Jeg tror bergenspatriotismen er sterkere enn bydelspatriotismen, sier Aarebrot.

Han er mer bekymret for forgubbing i bystyret enn at det er dårlig represantasjon i enkelte områder

– Det er verre at det er få småbarnsforeldre i bystyret enn at det er få fra Loddefjord.

Her bor bystyrepolitikerne:

* Kildene i det interaktive kartet er Bergen kommune, telefonkatalogen, skattelistene og informasjon fra representantene selv. Vi tar forbehold om at det kan ha forekommet endringer i bosettingensom vi ikke har registert. Noen av bystyrerepresentantene er bosatt i Oslo som studenter, men har folkeregistrert adresse i Bergen.

Kommentarer til denne saken