Gå til sidens hovedinnhold

- Et rått løp

Artikkelen er over 16 år gammel

En av deltakerne i lørdagens dødsløp beskriver arrangementet som rått og konkurranseorientert.

Nærmere 80 personer deltok lørdag på fjellturen «Styrkeprøven Rett Vest». Deltakerne skulle gå 50 kilometer over åtte fjell, fra Arna til Loddefjord.

Allerede knappe to timer etter at løpet startet omkom to gutter på 28 og 23 år i Markskilfossen på Gullfjellet.

– Både deltakere og arrangører var ekstremt konkurranseorienterte. Jeg stilte i den tro at dette skulle være en lang og slitsom, men fornuftig fjelltur. I stedet var det et rått race der det var lagt opp til at deltakerne skulle løpe hele veien. Det var en skikkelig manndomsprøve, forteller en som selv deltok på turen for første gang.

PREMIERTE DE FØRSTE

Arrangørene av «Styrkeprøven» bekreftet i går overfor BA at de hadde en ordning der de skulle premierte deltakerne som kom først i mål.

– Alle som gjennomførte løpet skulle få et diplom. Første mann og første kvinne skulle få hver sin gule t-skjorte i premie. Dessuten får de som klarer turen på under åtte timer, en plass i vår «adelskalender», sier Lars Henrik Tveit, en av de ansvarlige for arrangementet. Til BA.

STILTE I SHORTS

Deltakeren BA har snakket med ble overrasket da han møtte om morgenen og fikk se noen av de andre turgåerne.

– De skulle gå 50 kilometer, men mange av dem stilte i shorts og hadde verken sekk eller niste med seg, forteller deltakeren.

– Da turen startet var det mange som løp av gårde. Jeg forsøkte å holde følge med en gruppe, men måtte gi meg fordi de løp så fort. For mange handlet det bare om å komme først i mål, forteller deltakeren, som selv er tidligere landslagsutøver i en toppidrett.

– KRABBET OVER ELVEN

– Kort tid før guttene ble tatt av strømmen var det en mann som kastet seg uti den samme dødselven og krabbet over. Han fortalte meg at det var en teknikk for å komme raskere frem, sier deltakeren BA har snakket med.

Han reagerer på arrangementet, som han langt på vei mener var uansvarlig.

– På toppen av gullfjellet var det sterk vind, regn og skodde. Når det lagt opp til at man skal løpe for å kunne gjennomføre løpet i tide, blir man i slikt vær tvunget til å ta sjanser. Det er uansvarlig, mener deltakeren.

– ET LØP FOR ALLE

Den 50 kilometer lange turen er dobbelt så lang som den tradisjonsrike syvfjellsturen.

Etter det BA erfarer er ruten ofte brukt som trening av militærpersonell, blant annet som en manndomsprøve for jegere.

– Det stemmer at dette for noen er et løp der man skal raskest mulig frem. En som deltar for første gang kan sikkert bli litt overveldet av akkurat det. Men som arrangører er vi opptatt av at de som vil ta det rolig og gå langsommere også skal få gjøre det, sier Tveit.

–Alle får diplom, uansett hvor lang tid de bruker. Uansett kan ikke vi som arrangører lage begrensninger for hvor lang tid noen vil bruke på løpet.