– Få bøndene til å brøyte!

Øystein Tholo er bonde i Strandvik i Fusa. Han er oppgitt over brøytingen i Bergen. Nå ber han bergenserne dra nytte av bøndenes ekspertise.

Øystein Tholo er bonde i Strandvik i Fusa. Han er oppgitt over brøytingen i Bergen. Nå ber han bergenserne dra nytte av bøndenes ekspertise. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Bonde og bygdetulling Øystein Tholo er hoderystende til brøytingen i Bergen. – Få bøndene til by'n. Da blir det fart på sakene!

DEL

Øystein Tholo, som titulerer seg selv som bonde og bygdetulling, er fra Strandvik i Fusa. Han har hatt ansvar for brøytingen i Strandvik helt siden han fikk traktorlappen. Brøytingen i «bydn» har han ikke mye positivt å si om.

UORGANISERT: – Jeg river meg i håret når jeg ser brøytingen i Bergen, sier han.

– De driver jo blant annet og salter på 20 centimeter snø. Det lager jo bare sørpe.

– Jeg kritiserer ikke de som brøyter. De vet jo ikke bedre og gjør så godt de kan med det utstyret de har. Det er organiseringen som er problemet, sier 33-åringen og forklarer:

– Nå kan det virker som den ene brøyter snøen vekk fra fortauet, mens nestemann brøyter snøen fra veibanen tilbake til fortauet timen etterpå. Alle holder på med sitt og det er ingen samkjøring.

Tholo mener at Bergen må bruke ekspertisen til bøndene rundt Bergen.

– I Oslo reiser kornbønder inn til byen for hjelpe til med brøytingen. Dette bør de vurdere i Bergen også.

– BRUK TRAKTOR: – Traktor er det beste brøyteredskapet. Fremkommeligheten er enestående, og du kan bytte redskapene etter hva du skulle ønske, poengterer Tholo.

Han mener at bønder har den kunnskapen som skal til.

– De er vant til å brøyte trange gårdstun.

I Bergen har mye av kritikken gått på at fortauene blir overfylt av snø. Også dette har Tholo en løsning på.

– Jeg brøyter veibanen først. Brøyter du i stor fart får du snøen vekk fra fortauet. Hvis det fortsatt ligger snø på fortauet, går jeg over dette en gang til og presser snø så langt opp etter muren som mulig. Hvis dette ikke hjelper, må du kjøre snøen vekk. Snøfreseren er genial i så måte. Jeg pleier å bruke oppholdsværet til å lage «lommer» slik at jeg er klar til å ta imot neste snøfall.

Han mistenker at det ved enkelte anledninger brøytes for lite.

– Ved noen anbud er det jo fast pris uansett hvor mye det skule snø. Dermed «taper» man penger for hver brøytetur. Det tror jeg kan resultere i mindre brøyting.

Parkerte biler som er i veien, er ingen problem.

– Det ordner jeg med et slepetau. Med ni tonn og 300 hestekrefter har du makt!

Artikkeltags