Derfor meldte de seg på Røde Kors- og VGs julesentral. Men det var rett og slett så mange som ville åpne hjemmene sine, at familiens ekstra stol blir stående ubrukt.

Det er julestemning i hjemmet til familien Herner. Gavene ligger klar under juletreet, og deilige julekaker står på bordet.

– Vi elsker å ha besøk, sier Trude Herner.

GODT SELSKAP
Hun har i flere år hatt et ønske om å invitere noen hjem til seg på julaften.

– Jeg tenker at det sikkert ikke er alle som har det så godt som oss. Vi har godt selskap, god mat og et hjem som er varmt og trygt.

Hun sitter i sofaen sammen med mannen Per Inge og datteren Lene Sofie. Rundt dem turner og hopper barnebarnet Lea Michelle (6). På julaften kommer også moren til Lea Michelle på besøk.

– Vi har en tredje datter, men hun er på jobb i Nordsjøen denne julen, så vi har uansett en ekstra stol, sier Trude.

Når familien samles i julen, tenker mor i huset ofte på hvordan andre har det i høytiden.

– Det er jo mange som er i forskjellige vanskelige situasjoner. Det kan være ensomme gamle eller unge eller barn med narkomane foreldre som ikke har det like trygt og godt som oss.

– Ja, jeg hadde ikke hatt noe imot å få en av dem på besøk. Jeg synes synd på de som er ensomme i julen, sier datteren Lene Sofie.

Da julesentralen ble et faktum meldte familien Herner seg på.

– Vi har jo hatt et ønske om dette lenge, men det har vært vanskelig å vite hvordan vi kan komme i kontakt med noen av de som er ensomme i julen. Så vi ble veldig glade da sentralen dukket opp.

FIRE AV 38 FÅR BESØK
Det var 38 familier i Hordaland som tilbød seg å åpne dørene på julaften. Bare fire av familiene får besøk av ensomme i forskjellige situasjoner.

– Det er bra at det er flere som har meldt seg til å få besøk, enn det er folk som trenger et sted å være. Det gjør at vi har fått hjulpet de som ønsker det med å finne et sted å feire julaften, sier Marian Guddal Hansen, som har hatt ansvaret for julesentralen i Hordaland.

På landsbasis er det 70 familier som får besøk. Over 400 ønsker å åpne dørene.

– Vi nordmenn har jo på oss at vi er et lukket folkeslag. Men dette viser at der det er husvarme, er det hjertevarme.

Hun forteller at de ble noe overrasket over at det var flest menn mellom 30 og 50 år som meldte seg. Som de fleste husker, startet julesentralen etter at 88 år gamle Reidun satte inn en annonse i avisen for å søke etter noen å feire jul med. Hun gav de ensomme et ansikt.

– De som skal på besøk i fylket vårt er enslige eller skilte menn og noen utenlandsarbeidere som ikke får dratt hjem til jul, sier Hansen.

Nå håper hun at de som vil har fått hjelp til finne noen å være sammen med.

– Nå har jo sentralen vært på internett, og det er mange gamle som ikke bruker det. Men vi har fått alle våre besøksvenner til å sjekke at de som de besøker har et sted å være.

Likevel vil hun oppfordre alle til å holde øynene åpne i julen.

– Ta vare på hverandre i julen. Sjekk at alle har det bra, både i nabolaget og i familien.

KAN FORTSETTE
Røde Kors skal nå vurdere om det blir aktuelt å opprettholde julesentralen til neste år.

– Vi skal evaluere og se om dette er noe vi skal fortsette med, sier Hansen.

– Jeg håper ikke at det er noen som sitter der ute og vet at de ikke har noe sted å være på julaften. Jeg skjønner jo at det koster å melde seg, sier Trude Herner.

Selv om julesentralen er stengt, er familien Herner fortsatt klare for å få besøk.

– Vi vil jo helst treffe de på forhånd, men om noen vil komme til oss på julaften er vi klare med en ekstra tallerken.

– Ja, vi fikser det. Det er bare til å skrelle noe ekstra poteter, sier faren i huset.

KLAR FOR EKSTRA GJESTER
Den yngste i huset er veldig klar for å få ekstra gjester til bords. Hun ble så glad i BAs fotograf at hun ikke ville sende ham hjem.

– Sant du skal sove her, sier Lea Michelle og tar tak i hånden til BA-fotograf Magne Turøy.

– Nei, jeg skal hjem i huset mitt. Der er det jo noen som venter på meg, sier Turøy.

– Nei, du skal sove her, sier Lea Michelle bestemt.

– Jeg tror nesten at det hadde vært kjekkere for oss, en den som eventuelt måtte komme på besøk. Vi er veldig glade i å bli kjent med nye folk, sier Trude Herner.

Nå gleder familien seg til julaften som skal feires uten internett og TV.

– Vi skal spise grøt, pinnekjøtt og riskrem. Så skal vi kose oss med hverandre, og glemme alt som heter Facebook, sier Lene Sofie (18).

Allerede andre juledag fyller familien huset. Da kommer over 30 slektninger på besøk.

– Vi har tradisjon for det. Da prøver vi å gå rundt juletreet, men det er ikke alltid vi får plass. Men vi elsker å fylle stuen, sier Trude.

  • Dersom du har lyst til å komme i kontakt med familien Herner, er det bare til å ta kontakt med oss i BA på telefon 800 33 044.