Gå til sidens hovedinnhold

Facebook-grupper redder mange unge mødre

Artikkelen er over 6 år gammel

– Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten hjelpen jeg har fått.

– Hjelpen jeg har fått er helt ufattelig. Jeg vet ikke om jeg hadde klart meg om jeg ikke hadde fått denne hjelpen, sier Sara Helen Lines.

Hun ble mor for vel tre måneder siden, er uføretrygdet og alene med barnet. Da hun ble gravid ble hun gjort oppmerksom på gruppen «Barneutstyr i Bergensområdet» på Facebook. Her har hun fått enormt mye god hjelp til barneutstyr.

HJELPER VIDERE

– Gruppen er i utgangspunktet laget for kjøp og salg av brukt barneutstyr, men da jeg forklarte min situasjon, var det mange som ville gi meg ting gratis. Jeg fikk vugge, pose til vognen, ull, mye klær opp til ett år, seng, sengetøy, dyne, ytterklær, sko og brystpumpe - nesten alt jeg hadde behov for. Folk var så snille. Det føles veldig godt at folk bryr seg og vil hjelpe, sier Lines.

Hun er glad det finnes møtesteder på nettet der man både kan gi og få.

Tingene jeg har fått gir jeg videre til andre jeg mener trenger det. Jeg ønsker å hjelpe andre når jeg har fått så mye hjelp selv, sier hun.

Lines mener slike grupper på nettet fungerer mye bedre enn Finn.no, da man har mye samlet på ett sted og får så kjapp respons om noe skal selges/gis bort.

ET UNIKT SAMFUNN

Det finnes mange grupper for å bytte/gi bort/selge på Facebook. Gruppen «Barneutstyr i Bergensområdet», som ble st.

– Samfunnet vi har skapt her inne er helt unikt! Det at folk gir birt og hjelper så mange mennesker er utrolig flott. Det er så deilig å vite at det faktisk er så mange gode og flotte mennesker rundt her i Bergen og omegn som faktisk vil gi vekk og hjelpe andre barn som trenger klær og utstyr. Mange gir også bort klær med merkelapper, sier Nydal Eide.

– Ikke alle har tilgang på bil, og da ser vi folk som gir vekk klær ta sin egen fritid, sette seg i bilen og reise rundt for å levere barneutstyr til andre som skal ha, forteller hun.

LAVTERSKEL

BA har snakket med flere som sier de har fått helt avgjørende hjelp til barneklær og barneutstyr av andre av andre som er medlemmer av gruppen.

Tror du at det er lavere terskel for å be om hjelp på en slik gruppe enn på et fysisk kontor/hjelpetiltak?

– Her inne er det ingen som spør hva du skal bruke det til, for alle vet hva det blir brukt til. Jeg tror at folk skjønner og kan se den situasjonen du er i når du trenger det, men dessverre ikke har så god råd til det. Jeg mener selv det er mye lettere å spørre her inne, og vi ser daglig at det er folk som spør etter barneutstyr og får svar etter ganske kort tid, sier Nydal Eide.

Hun opplever også at folk «tagger» andre, eller spør om hjelp på vegne av andre.

– Folk er hensynsfulle og hjelpsomme, noe vi er utrolig takknemlige for.

– ET VANVITTIG KJØR

En annen av de gruppene på Facebook som har mye aktivitet er «Sundenglene», et hjelpetiltak som i utgangspunktet var rettet på barnefamilier i Sund. Nå hjelper englene i Sund barnefamilier i hele Bergensområdet.

– Vi har hatt et enormt trøkk de siste ukene, sier Eldrid Antonsen, sjefsengel i Sundenglene.

De har et lager med klær og utstyr i Sund, men det meste av kontakten fra folk som trenger utstyr går via Facebook.

– I det siste har vi merket særlig en økning blant etnisk norske som tar kontakt. Mange har opplevd samlivsbrudd og står på bar bakke, sier Antonsen.

At man har mulighet til å ta kontakt på nett gjør det lettere å søke hjelp.

Fattigdom er fortsatt tabu, men det virker som flere har begynt å innse at de trenger hjelp, sier Sundengelen.

Hun sier at de i det siste året har hatt 500 ulike personer som har tatt kontakt på nettet og hatt behov for hjelp til utstyr. Sundengelne har måtte utvide til Fjell, Øygarden og deler av Bergen.

– Vi er ikke mange aktive, så vi er i utgangspunktet avhengig av at folk har mulighet til å komme til lageret vårt. Noen ganger har vi møtt de som trenger noe på halvveien, sier Antonsen, som også har stort trøkk fra barnefamilier som trenger matvarer.

– Nå når det nærmer seg jul er det særlig trøkk på foreldrene som er dårlig stilt. Da er det flott at også så mange har mulighet til å gi klær og julegaver som vi kan gi videre, sier Antonsen.

Det som er interessant er den enorme forskjellen mellom de som har mer enn de klarer å oppbevare, og de som har ingenting.

Kommentarer til denne saken