Etter en omstridt Facebook-post om terror og Ap, mottok Norges justisminister Sylvi Listhaug (Frp) en rekke støttemeldinger og blomster. Fredag kveld tok Camilla Ahamath fra Bergen og Sjur Almskår fra Trondheim initiativ til en slags motaksjon i form av en innsamlingsaksjon til inntekt for Leger uten grenser.

Almskår var mannen som først foreslo å starte en innsamling. Han sier til TV 2 at utgangspunktet for innsamlingen var å hylle Moxnes, som fremmet mistillitsforslaget.

BA skrev lørdag at aksjonen hadde samlet inn 2,2 millioner kroner, og søndag morgen er summen over fem millioner. 

Nå nærmer vi oss én krone per innbygger i Norge, og det er jo helt fantastisk. Det viser jo bare at grunnfjellet i Norge er så langt fra å være grunt, og det er helt fantastisk, sier Ahamath når BA snakker med henne søndag morgen.

Like etter klokken 10 søndag passerte summen 5,5 millioner, som altså tilsvarer over én kroner per innbygger i Norge.

Bergenseren følger med på summen kontinuerlig, gir likes og svarer på kommentarer. Klokken ett i natt kastet hun imidlertid inn håndkleet – da sa Facebook stopp til flere likes.

Bergenseren understreker at det har strømmet på med positive meldinger. Selv om Ahamath har opplevd mye kjærlighet i løpet av helgen, som hun selv sier, har hun ikke kommet unna enkelte negative meldinger:

Det er alltid det. Det hører jo med når man stikker seg ut sånn, og det er ikke overraskende, sier hun.

– Del av noe større

Denne aksjonen viser at det er flere som ikke er rasister og som ikke hater i dette landet, og det viser at hvis det trengs, så mobiliserer hele landet på bred front, sier initiativtaker Sjur Almskår til BA.

Trønderen håper Leger uten grenser-aksjonen er én del av en større virkning:

Det handler om å ta vare på hverandre på en ordentlig måte. Så bli engasjert og slutt med tøys og tull fra partiene. Vi må i dialog med våre nærmeste og hverandre, og vi må melde oss inn i de partiene vi stemmer på. Politikerne vi har er ikke vår tillitt verdig, i hvert fall ikke basert på det vi har sett siden i høst. Vi må inn i debatten, sier han.

Setter stadig nye mål

Det første målet som ble satt for aksjonen var 200.000 kroner. På oppfordring fra andre oppdaterer Ahamath kontinuerlig målet, som nå står til ti millioner kroner.

Vi har fått veldig mange forespørsler fra folk som sier at vi klarer mer, og at vi må gå for to kroner per innbygger. Dette må være motsvaret til alle som mobiliserer i favør av Listhaug. Det er mange som oppmuntrer oss til å satse høyere og ha enda høyere og hårete mål, sier Camilla Ahamath, og legger til:

– Jeg kommer alltid til å fortsette med å kjempe mot rasisme og diskriminering. Denne gangen var det på denne måten. Jeg gir meg aldri.

Organisasjonen jubler

President i Leger uten grenser, Karine Nordstrand lar seg ikke overraskende begeistre over millionene som strømmer inn. Hun mener den enorme responsen ikke likner noe organisasjonen tidligere har opplevd.

– Vi er jo selvfølgelig helt overveldet over hvor mye penger som er samlet inn, og veldig takknemlige for den massive støtten fra nå nesten 30 tusen mennesker. Det er helt fantastisk, sier Nordstrand til BA.

Hun sier ethvert økonomisk bidrag er viktig for organisasjonens arbeid, men mener bidragene også representerer verdier:

Både små og store bidrag er enormt viktige og gjør at vi kan gjøre enda mer ute i felt, og bidra der hvor nøden er størst. Dette enorme engasjementet er som en overveldende støtte til de humanitære verdiene Leger uten grenser bygget på, sier Nordstrand.

Hvorfor tror dere at Camilla og Sjur valgte dere som organisasjon til dette formålet?

Jeg tror det er nettopp derfor. Vi er en uavhengig, nøytral og upartisk organisasjon som er bygget på humanitære verdier. Og at det er akkurat de humanitære verdiene som de ønsker at skal hegnes om i det norske samfunnet, sier presidenten.