– Store deler av huset står tomt, og det trengs omfattende oppussing. Vi har spurt aksjonærene, og de har ikke ønsket å investere mer i eiendommen. I stedet vil de selge, sier Mads Kleven, leder i LO i Bergen og omland.

Han opplyser at man forventer å sitte igjen med godt over 100 millioner kroner for den svært sentrale bygården når salget er gjennomført og  gjelden er gjort opp.

Største eier

Det var tirsdag kveld at det var ekstraordinær generalforsamling i aksjeselskapet som eier det fem etasjer store bygget. 86 prosent av aksjene var presentert.

Totalt er huset på mellom 6000 og 7000 kvadratmeter.

Mads Kleven er selv fra Unionen fagforening, som med sine 21 prosent er største eier i bygget. Den neste er Fellesforbundets avdeling fem, som har 18 prosent av aksjene. Totalt er det 49 aksjonærer.

Kritiske rørleggere

Jorge Dahl, leder i Rørleggersvennenes Fagforening, er kritisk til salget. Han mener det kunne være mer riktig å selge de to nederste etasjene, og så eie resten av bygget selv.

– Dessverre valgte generalforsamlingen å selge hele greien, i stedet for å prioritere det sterke faglige fellesskapet som Håkonsgaten 3-5 har sikret, sier Dahl.

Samlet bastion

Mads Kleven mener det ikke lar seg gjøre å dele opp huset slik.

– Vi ønsker oss langsiktige kontrakter med den nye eieren. Vår målsetting er at dette bygget eller et annet bygg fortsatt skal være en samlet bastion for fagbevegelsen i Bergen. Da kan vi også styrke det faglige samholdet, blant annet med felles kantine og møteplasser, sier Kleven.

En mulig kjøper kan være Erling Falch Monsen, som kjøpte det gamle Folkets Hus  i Håkonsgaten 2 på midten av nitti-tallet. Der holder nå Scandic Hotel til.

- Helt uforståelig

Vigdis Ravnøy har vandret i Folkets Hus i Bergen i 50 år. Den tidligere LO-sekretæren  er sterk motstander av å selge det tradisjonsrike huset.

- Dette er helt borti natten. I sin tid ble Folkets Hus bygget rundt om fordi ingen andre ville huse oss. Det er helt uforståelig at de nå vil selge det, sier Ravnøy.

Hun har vært organisert siden hun kom i jobb i 1963. Fra midten av sekstitallet var hun aktiv i flere forskjellige ungdomsfora i Folkets Hus. I 1984 ble hun distriktssekretær i LO og hadde kontor i Håkonsgaten til hun gikk av i 2009.

- Burde leie ut

- De sier de ikke har penger til å investere i bygget. Da burde de heller gjøre som de gjør på Askøy, der de leier ut både til møter og til næringsdrivende. I stedet for å selge kunne de ha ansatt en som kunne eiendom til å drive huset, sier Ravnøy.

Hun minnes midten på 1990-tallet da det opprinnelige Folkets Hus var i Håkonsgaten 2 ble solgt til Erling Falch Monsen.

- Da ble det sagt at man måtte skifte alle vinduene og at det ikke var penger til det. De vinduene er fortsatt ikke skiftet, sier Ravnøy.

- Ville ikke betale

Styreleder Terje Ohnstad i Folkets Hus AS vedgår at det er vemodig å gå ut i markedet med bygget.

- Det har ikke vært greit, men ut fra en helhetsvurdering er det dette vi har kommet til.  Folkets Hus er et aksjeselskap, og da har styret et ansvar i henhold til aksjeloven. Ut fra forretningsmessige hensyn er vi kommet til at det er best å selge, sier Ohnstad.

Han forteller at et eventuelt salg har vært vurdert siden august i fjor.

- Det er behov for standardheving. De store eierne (Unionen og Fellesforbundet) ville være med dersom alle eierne deltok på kostnadsiden. Men både Fagforbundet og Handel og Kontor er ute av huset og sa nei. Da fikk vi fullmakt til å gå ut i markedet for se hvilken pris vi kan oppnå.

- LO-lederen i Bergen og omland ser ikke bort fra at fagforeningene fortsatt skal være i huset med nye eiere?

- Det er helt uavklart, og blir en sak mellom de nye eierne og leietakerne, sier Ohnstad.