Bergen kommune har for første gang målt luftkvaliteten bydelene.

Fanavegen sør slår like dårlig ut som Danmarks plass. Også Vestkanten og Skolten har dårlige resultater.

Ifølge Ingvar Tveit som leder etat for helsetjenester, kom det ikke som en stor overraskelse at Fanavegen sør, ved Lagunen, kommer dårlig ut.

Det var imidlertid mindre kjent at Loddefjord hadde dårlig luftkvalitet.

Se tabell nederst i saken.

GRYTEFORM

– Loddefjord er nok litt utsatt. Bydelen har litt gryteform og har fått en bussterminal i tillegg til et stort veikryss. På toppen av det hele er det betydelig med anleggsarbeid der nå. Den må vi være oppmerksom på, sier Tveit om bydelen.

Han advarer imidlertid mot å trekke for bastante konklusjoner basert på tallene for januar.

– Resultatene bekrefter at utfordringene med dårlig luftkvalitet ikke bare gjelder Danmarks plass og sentrumsområdet. Dette viser at det er riktig å ha et byomfattende fokus på luftkvalitet. Det er viktig at vi nå får vite mer om de lokale forskjellene for å bedre kunnskapen om befolkningens langtidseksponering av dårlig luftkvalitet, sier Tveit.

– Det er flere faktorer som kan påvirke resultatene, så vi må ha resultater fra flere måneder før vi kan trekke endelige konklusjoner, sier Tveit.

LUFTMÅLERE ER FORSVUNNET

Kommunen plasserte også ut målere ved Oasen, Dokken, Krohnengen skole og Åsane senter og drosjeholdeplassen på Danmarks plass. Resultatene fra disse blir imidlertid ikke lagt frem.

«Resultatene fra enkelte av målepunktene har man av ulike grunner vært nødt til å forkaste,» står det i pressemeldingen fra kommunen.

– Hvorfor det, Tveit?

– Det stemmer ikke helt at vi måtte forkaste dem. Dette er små passive målere. De er forsvunnet på ett eller annet vis. Vi har kanskje plassert dem litt for lett tilgjengelig, sier han.

Tallene for alle målepunktene samlet kommer altså først om to-tre uker når februarmålingene er analysert.

Se resultatene i tabellen under (Klikk her for stor versjon.)