– Fant Magnus Lagabøte i kirkeveggen

Pensjonist Gunnar Rosenlund viser frem veggen hvor sarkofagen med Magnus Lagabøte angivelig skal ligge. - Dette er det siste mulige stedet han kan ligge, og historien sier at han ble gravlagt her, sier Rosenlund til BA.no.

Pensjonist Gunnar Rosenlund viser frem veggen hvor sarkofagen med Magnus Lagabøte angivelig skal ligge. - Dette er det siste mulige stedet han kan ligge, og historien sier at han ble gravlagt her, sier Rosenlund til BA.no. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Pensjonist får Sintef-støtte.

DEL

Hele 62 000 kroner har den svært historieinteresserte pensjonisten Gunnar Rosenlund betalt av egen lomme for å få Sintef til å undersøke en av veggene i koret i Domkirken.

  • Nyheter

Sent søndag kveld kom resultatet, og det fikk Rosenlund til å juble.

– Nå viser resultatene fra undersøkelsen at det er sannsynlig at sarkofagen etter Magnus Lagabøte faktisk befinner seg i korveggen. Det er rett og slett helt utrolig, sier Rosenlund til BA.no.

Når han møter BA i Domkirken mandag ettermiddag, ringer telefonen i ett sett. Mange vil ha en prat med ham.

– Det er helt ellevilt dette her. Telefonen ringer helt tide, smiler han.

LETT I OVER HUNDRE ÅR

Inne i den 160 centimeter tykke murveggen i kirken som er fra 1200-tallet, skal altså likkisten med Magnus Lagabøte befinne seg. Det viser resultatene fra Sintefs georadarskanning av veggen.

Man har lett etter kisten hans i over hundre år, nå kan det se ut som om «mysteriet» har fått en løsning.

I rapporten fra Sintef, skriver Anne Lalagüe blant annet følgende:

«Selv om en ikke kan være helt sikker på hva som befinner seg inne i veggen, er målingene konsistente med en sarkofag som inneholder metall fra for eksempel en rustning.»

TIDSKAPSEL

Rosenlund antar at det ligger flere sverd i kisten.

– Nå er vi nødt til å få åpnet opp veggen. Først må det lages et kikkhull slik at vi kan se inn hva som er der. Deretter mener jeg at Lagabøte må hentes ut. Men det blir opp til Riksantikvaren, sier Rosenlund.

I tillegg til at han ser frem til å finne Bergens-kongen selv, håper pensjonisten det finnes skriftlig materiale i kisten.

– Dette er jo rene tidskapselen, tenk han har lagt der i fred siden 1280, sier Rosenlund begeistret.

SYNSK DAME

Foruten funnet i Domkirken, venter pensjonisten nå spent på en annen Sintef-rapport fra Alrekstad. Der ser han for seg at det kan ligge både en kirke og andre store bygninger under jorden.

– Vi har brukt en synsk dame både i Domkirken og på Alrekstad, og nå er jeg utrolig spent på hva undersøkelsene fra Alrekstad viser. Dessuten har jeg nye mål for øyet i tiden som kommer, sier han med et lurt smil.

Rosenlund er nemlig overbevist om at Bergen er eldre enn hva man har trodd, og at det finnes bevis for nettopp det flere steder i byen.

– SPENNENDE

Sokneprest i Domkirken, Jacob Frode Knudsen, sier til BA.no at han synes det mulige funnet i kirken «hans» er spennende. Han har jobbet der i over 20 år.

– Det er litt spesielt at konklusjonen fra Sintef er såpass tydelig. Hvis det virkelig finnes spor etter Lagabøte inni den veggen, så er det veldig spennende, sier han.

Han berømmer Rosenlund for hans pågangsmot.

– Han har jobbet mye med denne saken, sier Knudsen.

ANNEN EKSPERTISE

Dagfinn Claudius er avdelingsdirektør i Kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren. Han kjente ikke til funnet i Domkikrken før i dag.

– Det er mange medier som har ringt meg i dag, og svaret jeg har gitt dem er det samme: Vi avventer nå å få tilsendt rapporten. Den vil vi studere nærmere og eventuelt koble inn annen ekspertise, sier Claudius til BA.no.

– Kan det bli aktuelt å bore i eller eventuelt åpne opp veggen i Domkirken?

– Det er det altfor tidlig å si noe om. Det er alltid interessant å få vite mer om hva som kan finnes i veggene på en middelalderkirke, men vi har ikke tatt stilling til hva som eventuelt skal skje i kirken så langt, sier Claudius.

Artikkeltags