Får 500 i tvangsmulkt hver dag

Her står Lukasz Michal Wrazen foran sin ulovlige oppførte innkjørsel. I bakgrunnen er naboens lovlige parkeringsplass. ? Urettferdig, mener han.

Her står Lukasz Michal Wrazen foran sin ulovlige oppførte innkjørsel. I bakgrunnen er naboens lovlige parkeringsplass. ? Urettferdig, mener han. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Her står Lukasz Michal Wrazen foran sin ulovlige oppførte innkjørsel. I bakgrunnen er naboens lovlige parkeringsplass. – Urettferdig, mener han.

DEL

Nå er Wrazen ilagt tvangsmulkt av kommunen på 500 kroner dagen for å ha brutt plan- og bygningsloven etter å ha etablert en ulovlig avkjørsel til hjemmet sitt langs Eitrheimsvegen, melder Hardanger Folkeblad.

– Jeg vil ikke ha noen konflikt. Jeg vil bare komme hjem, parkere bilen og slappe av etter jobb, sier Wrazen, som har brukt lang tid og mye penger på å lage innkjørselen med fyllmasse og sørget for drenering.

Kommunen skriver i vedtaket til Wrazen at avkjørselen ikke stiller de nødvendige kravene til sikt og at det ikke lar seg gjøre å snu inne på parkeringsplassen, noe som medfører redusert trafikksikkerhet.

– DÅRLIG REKLAME FOR ODDA

– De som kjører forbi sier at de ser min bil når jeg kjører ut. Jeg ser ingen problemer med dette, sier Wrazen og viser HF hvordan sikten ser ut fra bilen sin. Han mener selv at den er god.

– Jeg føler dette er diskriminering siden jeg ikke er fra Norge. Odda vil at folk skal flytte hit, men dette er ikke god reklame, sier Wrazen og peker på at mange biler står ulovlig parkert i Odda og at de generelle parkeringsmulighetene er dårlig.

Selv ble han henvist til å bruke parkeringsplassen 300 meter sør-øst for eiendommen sin ved Folgefonna Nasjonalpark.

– URETTFERDIG

– Det er urettferdig at naboen min og de fleste som bor på Eitrheim kan parkere utenfor huset sitt, mens jeg ikke får lov, sier han. Wrazen søkte kommunen om lov til å bygge avkjørselen i april 2011. Han fikk senere avslag, men førte alikevel opp avkjørselen som dermed er ulovlig etter plan - og bygningsloven.

– Jeg fikk beskjed om at jeg skulle bli innkalt til et møte og dette ville ordne seg. Men jeg ble aldri innkalt til noe møte og plutselig får jeg et brev om at må betale 500 kroner hver dag hvis jeg ikke stenger av. Men jeg vet ikke hvordan de vil jeg skal stenge den av, sier Wrazen som nå har klaget på vedtaket.

Nå er det opp til fylkesmannen å avgjøre om vedtaket er riktig. Kommunen har foreslått at tvangsmulkten ikke blir gjort gjeldende før klagesaken er avgjort.

Nå håper Lukasz at saken kan få løsning som sikrer han parkeringsplass foran huset.

– SØKTE OG FIKK AVSLAG

– Han søkte om å etablere en avkjørsel langs hovedvegen og fikk avslag. Likevel gjorde han dette og da må vi følge det opp.

Det sier konstituert tjenesteleder i Odda kommune Terje Nesse. Kommunen hentet inn uttalelse fra Vegvesenet i saken som konkluderte med at etableringen ikke var tilrådelig.

– Hva med naboens parkering?

– Han har fått et lovlig løyve til å etablere avkjørselen.

– Hva må han gjøre for å «stenge avkjørselen»?

– Det innebærer et gjerde slik at han fysisk ikke kan kjøre inn på eiendommen, sier Nesse som mener påstandene om diskriminering er urimelig.

– Dette er en ren og ryddig sak og Vegvesenet sine tekniske krav er tungtveiende. Vi går normalt ikke inn og overprøver andre sine vurderinger.

– Tvangsmulkt virker veldig strengt. Kunne saken vært løst på andre måter?

– Vi har prøvd på andre måter. Han har fått varsel på forhånd om at vi kommer til å gjøre dette. Det er det virkemiddel vi har når folk ikke retter seg etter de vedtak som er gjort, sier Nesse.

– EN KJEDELIG SAK

– Vi kunne ikke anbefale at det ble gitt tillatelse, sier vegvesenet.

Seksjonsleder for plan- og forvaltningseksjonene i Voss og i Hardanger, Terje Vidar Hoel sier at Vegvesenet hadde en synfaring, men at kriteriene ikke holdt.

– Det er et gammelt boligfelt. Han søkte om å fylle opp innkjørslen. Vegvesenet sa da at tomten kunne heves, men at det ikke kunne parkeres der. Hoel mener det fort skjer kollisjoner om man må rygge ut over fortauet og sykkelvei. En sykkelvei som er den mest brukte i Odda.

– Det er en fryktelig kjedelig sak. Vi er klar over at det i dette området ikke er trafikksikre løsninger. Dette kan bare løses gjennom en ny reguleringsplan, sier Hoel.

Artikkeltags