Gå til sidens hovedinnhold

Får helseplager av krangling

Artikkelen er over 10 år gammel

Krangling og konflikter kan føre til en lang rekke alvorlige helseplager, viser ny bergensforskning.

Krangling, konflikter og mellommennesklige forhold som fungerer dårlig kanføre til mer enn gråt, skilsmisser og irritasjon.

Faktisk kan det føre til subjeltive helseplager som angst, depresjoner, søvnproblemer og ryggplager. Det viser en studie gjort av forskere ved HEMIL-senteret ved Universitetet i Bergen.

KOSTER DYRT

– Helseplager som angst, depresjoner, søvnproblem og somatiske plager som rygg- og mageplager koster samfunnet store summer årlig, sier Mette M. Aanes, stipendiat ved HEMIL-senteret, til Forskning.no.

Hun peker på at sosialt stress i nære relasjoner har stor betyding for folks opplevelse av egen helse.

– Den sterke sammenhengen mellom sosialt stress og helseplager sier noe om hvor viktig det er å sette inn forebyggende tiltak, sier Aanes.

VIKTIG MED STØTTE

Vi mennesker har en iboende trang til å søke kontakt med andre. Når de mellommennesklige forholdene blir preget av konflikt og uro, kan det få konsekvenser for både vår psykiske og fysiske velvære.

Alt fra det å bli hakket på av partneren til å komme i konflikt med sjefen, kan være sosialt stress.

– Slikt gjør at du føler deg stresset og redd for å miste den relasjonen du har til motparten. Konfliktene er en trussel mot den tilhørigheten du kjenner til andre, sier Aanes.

Når man opplever krangling og konflikter i nære relasjoner, er det avgjørende å ha en godt utviklet evne til å søke sosial støtte.

– Denne evnen til å søke støtte er nedfelt i personligheten, men den er også svært preget av tidligere erfaringer. Dersom en har opplevd å bli avvist og er redd for at det skal skje igjen, kan en unngå å søke støtte, sier Mette Aanes.