Gå til sidens hovedinnhold

Får ikke ektemannen til Norge

Artikkelen er over 8 år gammel

Nils Kristian Olsen føler seg diskriminert av Utlendingsloven fordi han er psykisk syk.

Da den nye utlendingsloven trådte i kraft 1. januar 2010 ble det vanskeligere å få innvilget familiegjenforening. Regler og krav ble strengere for å hindre proforma- og tvangsekteskap.

For at en søknad om familiegjenforening skal bli godkjent stilles det krav om inntekt. Ektefellen som bor i Norge, referansepersonen, må kunne vise til tidligere og fremtidig inntekt som forsikrer økonomisk forsørgelse for den som vil komme til landet.

Inntektskravet ligger på 242 440 kroner i året.

– Dette kravet er den aller vanligste grunnen til at søknader avslås. Det rammer for eksempel saker der den norske ektefellen er student, lærling, arbeidsløs, på avklaringspenger, har mottatt sosialstønad, er deltidsansatt eller lavtlønnet, sier sosiolog, Helga Eggebø.

– BYR PÅ UTFORDRINGER

Neste uke disputerer hun ved Universitetet i Bergen. Eggebø har skrevet en doktorgradsavhandling om regulering av ekteskapsinnvandring.

– Mens ekteskap og samliv blir oppfattet som et privat spørsmål bestemt av frie og individuelle valg, så er innvandringskontroll så til de grader et spørsmål av stor nasjonal og politisk interesse. Regulering av ekteskapsinnvandring byr derfor på en rekke utfordringer og dilemma, forklarer Eggebø.

I tre ulike artikler har hun undersøkt utfordringene slik de utarter seg for politikere, byråkrater, politiet, og ikke minst søkerne og deres familie.

En som har fått føle utfordringene tett på kroppen, er Nils Kristian Olsen (28).

VANSKELIG KJÆRLIGHET

I desember 2010 ble Olsen tilfeldigvis kjent med den amerikanske statsborgeren, Kevin Ross Hannah (44) gjennom en felles venn. Det skulle vise seg å være den store kjærligheten for dem begge.

– Vi holdt hyppig kontakt over internett noen måneder, og i mai 2011 dro jeg til Chicago for å treffe Kevin for første gang. Vi visste umiddelbart at det skulle bli oss to, forteller Olsen til BA.

Hannah reiste over til Norge i oktober 2011 og noen uker senere giftet paret seg i Gjøvik Tinghus.

Det skulle vise seg å bli mer problematisk å få leve sammen som et normalt ektepar enn de hadde sett for seg.

– DISKRIMINERENDE LOVVERK

– Noen måneder i forveien hadde vi sendt en søknad til Utlendingdirektoratet (UDI) om familiegjenforening, da som forlovede. Den søknaden fikk vi avslag grunnet min inntekt, eller rettere sagt, mangelen på den, forteller Olsen.

28-åringen har i lange perioder slitt med depresjoner og sterk angst. Ved et tilfelle gikk det så langt at han forsøkte å ta sitt eget liv.

Etter dette fikk han diagnosen bipolar lidelse type 2. Grunnet sin dårlige psykiske helse har han ikke kunnet stå i verken arbeid eller utdanning, og har derfor mottatt midlertidige ytelser fra NAV.

Reglene UDI må forholde seg til sier som nevnt at referansepersonen ikke kan ha mottatt økonomisk sosialhjelp eller kvalifiseringsstønad fra NAV det siste året.

– Indirekte sier regelverket at min ektefelle ikke får lov til å få opphold i Norge fordi jeg har en psykisk lidelse. Jeg synes det er et ganske rått og diskriminerende lovverk, mener Olsen.

LANG OG TUNG PROSESS

Olsen forstår at det i noen tilfeller må være strenge regler for å hindre mistenkelige typer ekteskapsinngåelser.

– Men på hvilken måte burde disse reglene gjelde for Kevin og meg? Tusenvis av nordmenn gifter seg med utenlandske statsborgere hvert år, og de fleste gjør det av kjærlighet. Jeg synes det er nedverdigende og urettferdig at det skal bli laget et skakkjørt regelverk, av tilsynelatende sosialistiske politikere, som skal gjelde og påvirke mennesker som fortjener bedre. Og det bare på grunn av en liten gruppe mennesker som praktiserer proforma- og tvangsekteskap, sier Olsen oppgitt.

I cirka halvannet år har paret kjempet en lang kamp om å få Hannah til Norge. De har anket, ventet og fått avslag.

I tillegg har Hannah søkt om midlertidig oppholdtillatelse som faglært arbeidssøker, men også den prosessen har vært lang og tung for dem.

Olsen og Hannah har følt at kommunikasjonen med UDI har vært dårlig og berodd på misforståelser som har gjort at søknadsprosessen har tatt lang tid.

– Alt jeg vil er å bo og leve i Norge sammen med Nils Kristian, som et ektepar bør. Jeg vil jobbe her, betale skatt og gjøre det jeg kan for å integrere meg. Det er så mye som hindrer meg og som gjør at jeg føler meg konstant sint, trist og desperat, forteller en fortvilet Hannah.

UUTHOLDELIG VENTETID

All ventingen i uvisshet er den største påkjenningen, mener paret.

– Det tærer virkelig på livskvaliteten, sier Hannah.

– Jeg liker ikke å klage og synes synd på meg selv, men med den diagnosen jeg har kan det jo gå veldig galt. Det at jeg møtte Kevin har bedret min psyke betraktelig. Jeg trenger å ha han i livet mitt. Det betyr alt for meg, tilføyer Olsen.

Paret venter i disse dager på endelig svar fra Utlendingsnemda på en anke de har inne. Hannah fikk avslag på sin søknad om midlertidig oppholdtillatelse fordi UDI hevdet å ikke ha mottatt viktig dokumentasjon. Hannah har imidlertid elektronisk bevis på at disse dokumentene er oversendt. Han anket saken, og håper UNE kan være redningen.

– KJÆRLIGHETEN TÅLER ALT

– Uansett hva utfallet blir kommer vi ikke til å gi opp, erklærer Hannah.

– Kjærligheten tåler alt, men vi er jo bare mennesker. Det går grenser for hvor mye et menneske kan tåle. Vi har hverandre og det er det som gjør at vi holder ut, men det føles så mentalt nedbrytende når vi har så lite kontroll over vår egen livssituasjon. Fremtiden vår ligger i hendene til byråkrater som bare ser på oss som et tall på en datamaskin, avslutter Olsen.

Ifølge Snorre Sæther i Utlendingsdirektoratet er et avslag om ekteskapsinnvandring på bakgrunn av inntekt aldri endelig.

– Den dagen man kan vise til tilstrekkelig inntekt, kan det løse seg, påpeker han.

Helga Eggebø disputerer 1. mars 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «The Regulation of Marriage Migration to Norway».