Gå til sidens hovedinnhold

Færre lærere og flere assistenter i skolen

Artikkelen er over 13 år gammel

Hordaland er intet unntak.

Det er blitt 1.000 færre lærere i den norske skolen i løpet av de siste årene. Samtidig er det ansatt 2.000 flere assistenter.

Utviklingen startet rundt 2000. Årsaken til at det er blitt færre lærere er delvis at det er færre skoler, men også at mange foretrekker å ansette assistenter.

Utdanningsforbundet bekrefter trenden, og tror kommunene har et klart mål ved å øke andelen assistenter.

- Utelukkende økonomiske grunner. Det er klart at en assistent er billigere enn en lærer, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Per Aahlin til NRK.

DÅRLIGERE UNDERVISNING: Leder for Utdanningsforbundet Hordaland, John G. Torsvik, sier til BA.no at den trenden man ser på landsbasis, også gjelder fylket vårt.

- Vi har ingen dokumentasjon på det, men vi har dessverre ingen grunn til å tro at det er annerledes her. Lærertettheten blir dårligere og det blir større elevgrupper i skolen, sier Torsvik.

Han er overbevist om at undervisningen blir dårligere som følge av at antallet på assistenter øker.

- Lærerens betydning for kvaliteten på undervisningen er påvist. Og jo dårligere lærertetthett, jo dårligere undervisning, sier han.

Årsaken til at lærerne blir færre, har med kommuneøkonomien og gjøre, mener han.

TAPER KAMPEN: - Vi har ikke sett den bedringen i skolen som økte budsjetter skulle tilsi. Andre oppgaver blir prioritert i kommunen, og skolen taper kampen om kronene, sier Torsvik, som mener at konsekvensene av å kutte i bemanning i skolen, først vises på sikt nettopp fordi det går an å kompensere med ufaglært arbeidskraft.

- Det betyr ikke at konsekvensen blir mindre alvolig, sier han.

Utdanningsdirektoratet er uenig at det er et problem at det er blitt flere assistenter i skolen.

- Det kan like godt bety en styrking av skolen totalt når det gjelder antall voksne. Det er ingen ting i det tallgrunnlaget vi har som tyder på at assistenter erstatter lærere, sier områdedirektør Anne Berit Kavli til NTB.