Det var her i Kopli mange av de fattigste i Tallinn bodde. Nå er området fraflyttet, men nøden er like stor. Artist Christine Guldbrandsen hadde mange sterke inntrykk da hun ble med Juleflyet forrige helg. FOTO: MAGNE TURØY

Det var her i Kopli mange av de fattigste i Tallinn bodde. Nå er området fraflyttet, men nøden er like stor. Artist Christine Guldbrandsen hadde mange sterke inntrykk da hun ble med Juleflyet forrige helg. FOTO: MAGNE TURØY

BA reiste med Juleflyet til Tallinn

– Jeg visste ikke at det var så ille som det var, sier Christine Guldbrandsen (30).
Publisert
DEL
– Jeg visste ikke at det var så ille som det var, sier Christine Guldbrandsen (30).

Forrige helg var den bergenske artisten med på det tradisjonsrike Juleflyet, som frakter klær og mat til de fattige i Estlands hovedstad Tallin.

– Jeg var ikke klar over at forholdene skulle være sånn, bare halvannen time unna Bergen med fly, sier Guldbrandsen er full av inntrykk etter en begivenhetsrik helg, der hun blant annet har møtt barn og unge på barnehjem og kvinner på krisesentre.

30 år til Tallin

Juleflyet ble stiftet av pensjonert SAS-kaptein Karsten Midtun i 1985 og kan i år markere 30 år i de godes tjeneste.

Til å begynne med gikk mye av ressursene med til å hjelpe mennesker i bydelen Kopli, som for en stor del bestod av russiske arbeidere. Da Sovjetunionen gikk i oppløsning stod de for en stor del uten arbeid, og fattigdom, alkoholisme og vold preget området. I dag er de fleste/alle flyttet ut av området, men fattigdommen og nøden er fremdeles stor.    

– Før var Juleflyet bare et lite løft i forbindelse med julen. Nå er aksjonen så omfattende at varene faktisk varer nesten helt til vi kommer tilbake året etter, sier Midtun til BA og oppsummerer nok en vellykket aksjon slik:

– I år har vi sendt nedover seks trailere og det er veldig bra. Opp gjennom tiden har vi hjulpet tusenvis av mennesker. Bare det vi leverer til barnehjemmet i Peeteli monner så mye at de leverer videre det de ikke bruker til 22 ulike institusjoner rundt omkring i Tallinn.

  Hoppe etter Wirkola

  Selv ledet Karsten Midtun sin siste aksjon i fjor, men er fortsatt med i kulissene. Nå er det kaptein Finn Jørgen Steen som har overtatt stafettpinnen fra Midtun.

  – Det blir som å hoppe etter Wirkola å overta etter Karsten. Samtidig ønsker jeg ikke at aksjonen skal ta slutt, for nå er de blitt så avhengige av hjelpen fra oss, forteller Steen.

  Selv om Karsten Midtun takker for seg som leder kommer han ikke til å gi seg i aksjonen.

  – Nei, jeg kommer til å være i gåstol og likevel dra. Men jeg føler meg helt trygg på at Finn Jørgen kommer til å ta dette videre på en god måte.

  OMVISNING: Juleflyets far Karsten Midtun viste Guldbrandsen rundt i området som nå er fraflyttet.

  OMVISNING: Juleflyets far Karsten Midtun viste Guldbrandsen rundt i området som nå er fraflyttet.

  Varmt møte

  Da Guldbrandsen landet i Tallin fredag 27. november dro hun og musikerne rett til Peetelikirken, for å være med på et show for barna på barnehjemmet i Peeteli, deltagere på Juleflyet og innbudte gjester.

  – Da jeg stod der og sang kom det to gutter frem og bare sto og holdt rundt meg, sier Guldbrandsen, som ble varm om hjertet av opplevelsen.

  – Jeg er vant til barn som ikke kommer frem hvis ikke de kjenner deg, disse var så kontaktsøkende, sier Guldbrandsen som møtte mange barn med en tung forhistorie under sitt besøk i Tallinn.

  Bergensartisten forteller om mange hjertevarme møter i Tallinn.

  Bergensartisten forteller om mange hjertevarme møter i Tallinn.

  – Reis en tur selv

  Da er Mati Sinisaari, bestyreren på barnehjemmet, et lys i mørket. Han har kjempet for menneskene i Tallinn i mange år.  

  – Barnehjemmet kan være den lille forskjellen som hjelper ungene i Tallinn, og som gjør at de kan ha en fremtid, sier Guldbrandsen og fortsetter:

  – De ansatte klarer faktisk å holde 50 prosent av barna på barnehjemmet unna kriminalitet og det er fantastisk å høre, sier Guldbrandsen.

  BESØK: Christine Guldbrandsen fikk besøke en av familiene som fikk hjelp fra Juleflyet.

  BESØK: Christine Guldbrandsen fikk besøke en av familiene som fikk hjelp fra Juleflyet.

  Etter en tur med Juleflyet sitter de fleste igjen med mange tanker og nye perspektiver.

  – I det daglige tenker man ikke like mye på fattigdom, men her blir du konfrontert med det på en måte som tvinger deg til å stoppe opp, sier Guldbrandsen. 

  Artisten påpeker at ingen tjener penger på Juleflyet. I en tid der enkelte utrykker skepsis til å hjelpe mennesker i nød, har hun en enkel oppfordring:

  –  Vær med en tur selv og se hva de gjør. Det nytter.

  Reisen med Juleflyet

  Forrige helg var jeg med SAS sitt Julefly til Tallinn. For fjerde gang var jeg med som fotograf. For fjerde gang ble jeg møtt på flyplassen av ildsjelen Mati og glade barn og unge som blir godt tatt vare på.

  På grunn av Juleflyet.

  For fjerde gang ble jeg også invitert med inn til folk som ikke har det bra. Som lever mer uverdig enn det går an å forestille seg for oss nordmenn.

  I 30 år har Juleflyet tatt av med destinasjon ett eller annet sted i Europa der mennesker trenger hjelp.

  Hvor mange tonn med varer som har funnet veien til trengende er det nok ingen som vet. Men vi som har vært med på en tur eller flere vet at det kommer frem til de som virkelig trenger det.

  Han som var med og startet det hele for tredve år siden, er Karsten Midtun. Den gang var Midtun flykaptein i Norving, fylte et fly med varer, og dro av gårde til Gdansk i Polen. De siste tolv årene har turen gått til Tallinn, hovedstaden i Estland. Der er det fortsatt mer enn nok nød å ta av.

  Hjelpeaksjonen er også overtatt av SAS, der Karsten Midtun senere har arbeidet i mange år. Etter hvert har Kaptein Karsten pensjonert seg, og har overlatt stikkene til en annen bergenser, også han flykaptein i SAS, nemlig Finn Jørgen Steen.

  Han skal styre Juleflyet videre i årene som kommer. For planen er at hjelpesendingene til Tallinn skal fortsette.

  Det er et privilegium å få være med de fantastiske folkene som er med på å jobbe med denne aksjonen nærmest hele året. En finere gjeng med STORE hjerter skal en lete lenge etter.

  Noe av det sterkeste og som har gjort mest inntrykk på meg er å komme til Kopli. Området med fabrikkarbeiderboliger i Tallinn som ble forlatt av russerne da Sovjetunionen falt i 1991.

  Menneskene jeg har møtt der har gjort et sterkt inntrykk. Som kvinnen i en mørklagt leilighet uten strøm, vann, eller andre bekvemmeligheter. Lukten der inne var ubeskrivelig.

  To uker etter vårt besøk ble hun slått i hel fordi noen ville ha hennes usle husvære. Rått og brutalt.

  Juleflyet kunne ikke berge livet hennes, men det kan gjøre en forskjell for mange.

  MAGNE TURØY, fotograf i BA

  Artikkeltags