Fem reddet fra havarert seilbåt

Artikkelen er over 4 år gammel

Fem personer ble lørdag kveld reddet med helikopter fra seilbåten «Magnus Zaremba». Masten var knekt, og båten tok inn vann sør for Sotra.

DEL

Hovedredningssentralen i Sør-Norge betegnet situasjonen som svær alvorlig da de fikk nødsignalet klokken 1909.

Fem personer om bord på en 18 meter lang polsk seilbåt ba om hjelp. De var ikke skadet, men seilbåten hadde brukket mast og tok inn vann.

Det var mellom seks og elleve høye bølger i området og vindkast i opptil 60 knop.

Sendte to helikoptre

Båten lå da rundt 50 nautiske mil vest for Toftarøy sør for Sotra.

Ingen av de fem skal være skadet, men HRS betegnet situasjonen som alvorlig.

«Magnus Zaremba» er en seilbåt som er konstruert for seiling under svært vanskelige forhold. Det 18 meter lange skroget er laget av aluminium, og båten har blant annet blitt brukt til antarktiske ekspedisjoner.

Litt over klokken 2130 hadde to helikoptre kommet frem til havaristen.

Seilbåten hadde da flippet helt rundt flere ganger på grunn av dårlig vår. Likevel skal de fem ha vært usikre på om å de ønsker å bli evakuert.

– De pågår en dialog mellom mannskapet og de i helikopteret. Mannskapet vurderer å vente til det kommer et skip som kan redde båten, men dette kan ta flere timer, sa Asbjørn Viste ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til BA klokken 22.

– De må vurdere selv om de ønsker å bli evakuert. Tilbudet utløper når redningshelikoptrene må returnere når de går tom for drivstoff. Den første båten, Kystvaktskipet KV Ålesund er jo på vei, men det er ikke fremme før i morgen tidlig.

Funnet av helikopter

Det endte med at de fem sa ja til å bli hentet opp, og de ble fraktet til Stavanger i SeaKing-helikopteret.

Det var kystvaktskipet Ålesund som gjennom sine kanaler fanget opp at seilbåten var i nød lørdag kveld.

– Kystvaktskipet varslet Hovedredningssentralen,  og har satt kurs mot stedet, men KV Ålesund er cirka 3-4 timer unna. Det er Hovedredningssentralen som håndterer redningsoppdraget, sier overstløytnant Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter ved 2030-tiden lørdag til BA.

Det ble sendt to helikoptre til stedet i tillegg til kystvaktskipet Ålesund og et annet sivilt fartøy som er i nærheten utenfor Marsteinen.

Nasjonaliteten til de fem er ikke kjent.

Artikkeltags