– Vi reparerte skaden midlertidig i går, men det var ikke godt nok for at det kunne være sikkert å ta fergen ut på dypt vann, forteller Inge Andre Utåker, regionsjef i Norled, fredag morgen.

Fergen ligger derfor fortsatt i fergeleie på Varaldsøy.

Dykkerteamet var på plass ved 11-tiden. Utåker vil ikke gi noe tidsestimat for når båten kan slepes til dokk for reparasjon.

Inntil fergen er flyttet, går det kun passasjertrafikk mellom Gjermundshamn–Varaldsøy–Årsnes i Kvinnherad.

– Dramatisk

Torsdag morgen, like etter klokken 08, slo bilfergen MF «Hordaland» full alarm da den begynte å ta inn vann. En redningsaksjon ble iverksatt og 19 personer, inkludert mannskap på fem, ble evakuert. Samtlige fikk beskjed om å ta på seg livvester.

– Høyst sannsynlig har båten gått på grunn, men formelt har vi ingen årsak. Arbeidet med å finne årsaken starter senere i dag, sier Utåker.

Både lokalt brannvesen, redningshelikopter og kystvakten ble kalt ut. Også en rekke frivillige bisto med sine privatbåter.

– Jeg snakket med mannskapet mellom da det skjedde, og de kom seg til kai. Stemningen var spent, sier Utåker.

– Når man må be passasjerene ta på seg livvest, er det dramatisk. Det er sjeldent man må gjøre det, legger han til.

Han har forståelse for at hendelsen skapte en del problemer for reisende.

– Det ble litt problematisk for dem som ikke kom seg videre, men det er småtteri i forhold til hvordan dette kunne gått, sier regionsjefen.

Skulle på skolen

– Jeg sto og ventet på Varaldsøy som jeg pleier. Jeg skulle til skolen, fortalte Ida Marie Skjelnes (14) til BA torsdag.

Skjelnes og de rundt 20 andre skoleelevene så at fergen hadde problemer.

– Den lå veldig lavt i vannet og hadde problemer med å komme seg inn til kai. M/S «Gloppen» kom til for å passe på. Det virket ganske dramatisk, forteller hun videre.

– Etter 5–10 minutter klarte fergen å legge til kai. Passasjerene kom ut med redningsvester på. Deretter kom bilene. En lastebilhenger ble igjen. Den fikk de ikke av fergen.

Overfarten mellom Gjermundshamn og Årsnes tar normalt 20 minutter direkte og 40 minutter dersom fergen går innom Varaldsøy.