Gå til sidens hovedinnhold

Fetteren får erstatning

Artikkelen er over 20 år gammel

Fetteren til Birgitte Tengs får 400 000 kroner i erstatning og 75 000 kroner i oppreisning fra staten. Den 23 år gamle Karmøy-mannen krevde tre millioner kroner.

Gulating lagmannsrett ga mandag den 23-årige Karmøy-mannen 400 000 kroner i erstatning og 75 000 kroner i oppreisning. Han krevde opprinnelig tre millioner kroner.

Fetterens familie er tilkjent en erstatning på 50 000 kroner, mens kravet var på 1,8 millioner kroner.

FOR LITE PENGER
Fetterens advokat, Arvid Sjødin, mener erstatningssummen både til fetteren og familien er for lav.

23-åringen får ikke dekket saksomkostningene, og hans foreldre har allerede lagt ut store beløp i saken, blant annet til å finansiere private etterforskningsskritt. Dette skal ha kostet om lag 350 000 kroner.

- Det som er viktigst er likevel at min klient frifinnes for alle mistanker i forhold til dommen i lagmannsretten 18. juni, hvor han ble idømt 100 000 kroner i erstatning til tross for frifinnelse, sier advokat Arvid Sjødin til TV2.no.

Han regner med at hans klient er lettet. Hvorvidt han godtar kjennelsen, er for tidlig å si.

DØMT OG FRIFUNNET
Karmøy-mannen gikk til sak mot staten etter at han først ble dømt, så frifunnet for drapet på Birgitte Tengs i mai 1995.

Han ble arrestert og siktet for drapet på sin kusine den 8. februar 1997. Han ble dømt til 14 års fengsel i Karmsund herredsrett i november samme år. Juryen i Gulating lagmannsrett frifant ham 17. juni 1998.

- Det synes å være på det rene at mange mener han begikk handlingen, eller i det minste "at det kan være noe i det". Dette har ført til betydelige vansker for ham i det sivile liv etter at han ble løslatt, står det i dommen.

FORFULGT
Videre skriver retten:

"Han prøvde først å studere i Bergen, men følte vansker med at han stadig ble gjenkjent. Det samme gjelder når han oppholder seg i Karmøy-området, og han ser det, iallfall nå, som urealistisk å bosette seg der i fremtiden. Han har på kort sikt funnet det lettest å unngå slike vansker ved å studere i utlandet, men også der forfølges han tidvis av rykter".

Retten biter seg også merke i rykteflommen som oppsto omkring Tengs fetter:

"Det ble redegjort for rykter om at han skulle være død i utlandet, noe som førte til pågang på foreldrene, bl.a. fra journalister. Nå er nok deler av dette følger som ikke er uvanlige for en som er frifunnet for en alvorlig tiltale, men det uvanlige i denne saken er omfanget, den spesielle bakgrunnen for uklarheten og at han selv ikke kan bidra til mer avklaring. Det paradoksale kan illustreres med at dersom han, teoretisk, skulle tilstå på nytt, ville han ikke bli trodd. Så spesiell som situasjonen var rundt tilståelsene hans, finner retten ikke å legge til grunn at det var ved egen skyld vanskene har oppstått; noe som i tilfelle kunne tale mot erstatning".