I flere dager har Vestlandet badet i sol, og i Bergen har det vært rene sydenstemningen.

Finværet merker også redningsskøytene «Kristian Gerhard Jebsen» og «Bjarne Kyrkjebø», som har hatt noen travle dager denne helgen i Bergen og omegn.

– Det har vært komplett kaos, sier kaptein på «Kristian Gerhard Jebsen», Alfred Aastrøm da BA ringer ham søndag kveld.

Lang venteliste

Etter å ha hatt en lang liste med båtfolk som trengte hjelp, ligger mannskapet på tre nå foran skjemaet og skal ta seg en pust i bakken ved kai.

Aastrøm anslår at de har hatt 25 henvendelser bare i løpet av søndagen. Mange har de kunnet hjelpe over telefon, men noen har også måttet vente fordi det har vært mye å gjøre for redningsskøytene.

I løpet av helgen har de hjulpet mennesker med driftsstans, motorhavari, grunnstøting og noen med tau i propellen. Det er altså små og store hendelser folk trenger hjelp med på sjøen, men kapteinen forteller at de fleste greier seg fint på havet.

– Når det er så mange båter på sjøen samtidig, slik det har vært denne helgen, er det ikke rart at det blir ekstra mye for oss å gjøre. Det har kokt på sjøen, og det har vært mer i dag enn i går, noe som skyldes at mange drar ut på lørdag og hjem på søndag. Det er jo som oftest på hjemveien at folk får problemer, forklarer han og legger til:

– Heldigvis har det ikke vært de verste dagene å drifte rundt midtfjords.

RS «Bjarne Kyrkjebø»

RS «Bjarne Kyrkjebø» er stasjonert i Bergen og disponeres av det frivillige sjøredningskorpset.

Den ble bygget i 2007.

Natt til søndag var ikke redningsskøyten «Kristian Gerhard Jebsen» inne før ved 03-tiden. En båt med maskinhavari måtte slepes til land, og det tar tid.

Også redningsskøyten «Bjarne Kyrkjebø» melder om travle dager.

Det har ikke vært noen alvorlige hendelser på sjøen i løpet av helgen.

– Senk skuldrene

Meteorologen melder at penværet fortsetter, selv om det er noen unntak, utover uken og inn i neste helg. Kapteinen har en klar melding til de som skal ut i båt:

– Kos dere og ta det med ro. Senk skuldrene, så går stort sett det meste greit, sier Aastrøm.

RS «Kristian Gerhard Jebsen»

RS 137 «Kristian Gerhard Jebsen» er en redningsskøyte i Fosen-klassen tilhørende Redningsselskapet.

Den ble finansiert med økonomisk bidrag fra Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS. Båten ble bygget i aluminium ved Båtservice Mandal AS i 2006. RS 137 «Kristian Gerhard Jebsen» har en lengde på 22,5 meter, bredde 6,38 meter og dypgang på 1,43 meter.

Båten har en maksimalfart på 26 knop og rekkevidden er 600 nautiske mil.

Rediningsskøyten har en besetning på tre personer.

Den er stasjoneret ved Kleppestø i Askøy, 13 km vest for Bergen.

Kilde: Wikipedia