Grytidlig om morgenen 23. februar i år ble familien pågrepet av bevæpnet politi i menighetslokalet Nytt Liv Sunnhordland.

Familien på fem, to voksne og tre barn under seks år, hadde fått avslag på sin asylsøknad.

Ifølge Hordaland fylkesting hadde familien bodd i kirkeasyl i knappe tre måneder da politiet dukket opp.

– Var et kirkehus

Et flertall i fylkestinget reagerer sterkt på det de tolker som et klart brudd på kirkeasylordningen.

I en uttalelse til Justisdepartementet og de parlamentariske lederne på Stortinget krever nå Fylkestinget at familien får bli i landet inntil saken er avgjort i rettsapparatet.

– Politiet forsvarer pågripelsen med at dette ikke var et kirkehus. Dette er feil. I kommuneplanen er bygget regulert til offentlig eller privat tjenesteyting, i matrikkelen er både eiendommen og bygget registrert som «bedehus/menighetshus», heter det i uttalelsen.

– Justisminister Listhaug må snarest orientere og grunngi hvorfor aksjonen på Fitjar ble gjennomført i strid med etablert praksis når det gjelder kirkeasyl, heter det videre.

Forsvarer aksjonen

KrF-leder Knut Arild Hareide var blant dem som gikk hardt ut mot Listhaug etter aksjonen.

Justis- og innvandringsministeren har på sin side nektet for at kirkeasylet er brutt. Tidligere denne måneden uttalte hun til NTB:

– På bakgrunn av den informasjonen jeg har fått har jeg full tillit til politiets håndtering av denne saken. Noen hevder at det er brutt en norsk tradisjon med å respektere kirkeasyl. Jeg er uenig i dette og har tillit til at politiet har fulgt retningslinjene.