Flere bergensere tar padleåren fatt

Leder i Puddefjorden Kajakklubb, Morten Wergeland Hansen, mener de får flere innmeldinger i klubben, fordi de ofte har kurs og opplegg for sine medlemmer.

Leder i Puddefjorden Kajakklubb, Morten Wergeland Hansen, mener de får flere innmeldinger i klubben, fordi de ofte har kurs og opplegg for sine medlemmer. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Siden 90-tallet har padling steget på popularitetsbarometeret. Puddefjorden Kajakklubb er en av Bergens yngste og minste klubber.

DEL

– Bare i år har vi fått 40 nye medlemmer, og er oppe i 160 medlemmer, forteller leder i Puddefjorden Kajakklubb, Morten Wergeland Hansen.

Kajakken krever lite

Generalsekretær i Norges Padleforbund, Sven Nordby Anderssen, forteller at den økende trenden ikke er spesielt for Norge, men at de ser at padling er populært flere steder i verden.

– Det er en aktivitet som er lett tilgjengelig, og en enkel farkost som krever lite vedlikehold, mener Anderssen er grunnen til at flere ønsker å utforske det våte element med kajakk.

Morten startet Puddefjorden Kajakklubb i 2008, da han var lei av å måtte ta bussen ut av byen for å drive med padling. De har i dag sitt tilholdssted i Store Lungegårdsvannet, og lagringsplass til klubbens 60 kajakker hos Neptun Motorsport.

Det er et stort aldersspenn på klubbens medlemmer, den yngste er ni år og den eldste 75. Klubblederen forteller at de jobber med å få et klubbhus, hvor de blant annet vil ha en liten kiosk og et treningsrom.

– Nå har vi bare en møteplass her hvor vi oppbevarer kajakkene. Med et nytt klubbhus, ser jeg for meg at klubben ville økt til 1000 medlemmer ganske raskt, sier han.

Førstkommende helg arrangerer Puddefjorden Kajakklubb «Giro de Puddefjorden» i Floridabukten. Det blir et tolv kilometer lang turløpkonkurranse i flere klasser og distanser og norgesmesterskapet i kajakkpolo, som er et spill hvor to lag kjemper mot hverandre med en vannpoloball.

Nær vannflaten

Kajakktrenden tok seg opp på 90-tallet, da det kom flere kajakker på markedet som var mer brukervennlig. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) har tallet på importerte kajakker til Norge har steget fra 689 i 1988 til over 20 000 i 2014.

Les også: Nærkontakt med naturen

Norges Padleforbund (NPF) har 19 000 aktive medlemmer, men generalsekretær Anderssen anslår at det er rundt 100 000 - 150 000 som padler i Norge.

– Alle som er glad i vann kan padle en kajakk, mener han.

I en kajakk sitter du nær vannflaten, og med et lavt tyngdepunkt kan du frakte deg selv, og eventuell bagasje, over lange avstander med et relativt lavt energiforbruk.

– En kajakk er som en sykkel, du får akkurat den kajakken som passer din kropp og ditt behov, sier Anderssen.

Han forteller at det er mange motiver for å begynne med padling, enten det er for å bli sterkere eller et redskap for å komme seg ut i naturen. Spesielt det siste trigger mange, mener generalsekretæren i NPF.

– Mange er begeistret for at man kommer så nært elementene og ser naturen på en ny måte. Padlingen i seg selv er ikke det viktigste, men mer et middel til opplevelse.

Anderssen anbefaler de som ønsker å drive med padling, at man

ved å ta et kurs før de begir seg ut på større padleturer, får en bedre padleopplevelse.

– Det er viktig å få et innblikk i hva man bør vite om padling, både teknikk og sikkerhet. I tillegg lærer man mye om hvordan man skal forholde seg til andre på sjøen.

Som skapt for padleturer

Også Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) ser en økende interesse for kajakkpadling. Selv om noen padler året rundt, er «kajakksesongen» regnet til å være fra rundt mai-juni og frem til september-oktober.

– I Bergen og omegn har vi fine forhold for padling, og det er mye å ta av. Enten man vil ta seg en rolig tur der det ikke er mye sjø, eller om man vil ut på vestsiden og leke seg i bølgene, sier Frithjof Fosse, administrativ nestleder i BOF, som selv padler ofte, enten det er trening eller rekreasjon.

Fosse sier at dersom man har tilgang til bil og en kajakk liggende i garasjen, kan man dra stort sett hvor man vil etter dagshumøret. Han peker ut spesielt tre områder i Bergen: Eidsvågen, rundt holmene utenfor Hjellestad og Nordåsvannet.

– Nordsiden i Eidsvågen er et fint utgangspunkt for å padle en runde, eller så kan man padle ut i byfjorden. I Nordåsvannet har man flere steder det går an å sjøsette kajakken.

BOF skriver på sine nettsider at Vestlandsskjærgården er som skapt for padleturer, og Fosse anbefaler folk om å spesielt ta seg en tur til Os skjærgården eller Lindåspollane.

– Det er en fin dagstur eller helgetur om man vil. Det er mange steder man kan sette ut kajakken, og friluftsområdene er mange hvis man vil sette opp ett telt og overnatte.

Se også: BOF har lagt inn forslag til padleruter.

Treningskontakt

Puddefjorden Kajakklubb driver også med hav- og konkurransepadling, de har kajakker til utlån for medlemmer, og holder jevnlig kurs.

De har ukentlig kurs for ungdommer og utdanner treningskontakter i samarbeid med Hordaland Idrettskrets. Treningskontakten er en person med kompetanse i trening og fysisk aktivitet og har oppdrag i kommunens støttekontaktordning.

Morten Wergeland Hansen anbefaler nybegynnere å starte med introduksjonskurs, men også melde seg inn i en kajakklubb eller ta en padletur med noen som er erfaren.

– Det er fint å få inn noen sikkerhetsrutiner og trene litt på teknikk før du drar ut på vannet alene. I tillegg er det fint å være med noen som har samme fritidsaktivitet, sier han.

Artikkeltags