Vikingene trodde det var den noe korttenkte guden Tor som sto for både torden og lyn der han red over himmelen med bukkekjerren sin. Nå vet vi at det er egentlig «bare» en elektrisk gnist.

Gnisten oppstår når spenningen mellom et område med positiv elektrisitet og et område med negativ elektrisitet blir så stor at en elektrisk ladning (gnist) utløses.

Og, som en følge av uværet som bygger seg opp utenfor kysten, har det vært en rekke lynnedslag de siste døgnene.

Et lyn varer fra 2/10-dels sekund opp til ett sekund. Det er ikke mye energi i det, men det har stor effekt. Et pistolskudd, som et lyn kan sammenlignes med, kan gjøre stor skade, men skuddet flytter ikke en bil – for eksempel.

KRAFTIGE LYN

I natt var det ikke mange lyn i bergensområdet, egentlig, men noen av dem var svært kraftige - med svært kraftige skrall som resultat.

– Vi hadde et lyn klokken 0030 i Åsane i natt, som lå på 220 000 ampere. Det er det ikke ofte man ser, sier forsker Frank Dahlslett i Sintef.

Amper er måleenheten for strømstyrke.

Han forteller også at var et lyn på 169 000 ampere over Lindås klokken 0540 i natt. Alle lyn over 150 000 amper regnes som veldig kraftige. De aller kraftigste lynene er på omlag 270-80 000 amper.

– Så selv om det ikke var så mange lyn har det sikkert vært heftig, sier Dahlslett.