Gå til sidens hovedinnhold

Flesland evakuert

Artikkelen er over 11 år gammel

Fant mistenkelig «bombelignende» gjenstand i bagasjekontrollen.

Kofferten ble funnet i 0620-tiden tirsdag morgen.

– Det var indikasjoner på at den inneholdt sprengstoff og flyplassen ble evakuert, sier operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt.

BOMBEGRUPPE

Klokken 0624 var alle personer inne på flyplassen ute, og mens fly kunne lande og lette, var det ikke en eneste person som slapp inn i terminalbygget.

– Flyplassen har bedt om bistand fra Forsvaret og politiets bombegruppe fra Oslo er på vei, sier Hilland.

Flyet med bombeekspertene skal gå fra Gardermoen 0850 og terminalsjef Alf Sognefest kunne opplyse om at flyplassen tidligst åpner igjen i 11-1200-tiden.

UNDERSØKT

Flyplassjef Grethe Vikane forteller at en «bombelignende» gjenstand ble funnet i bagasjesorteringsanlegget og det ble slått full alarm.

– Terminalbygget ble tømt for ansatte og passasjerer og fly som sto ved gaten ble også tømt.

Flere ansatte skal ha undersøkt bildene av kofferten.

– De kom frem til at dette var mistenkelig og trengte videre bistand. Da er rutinene at flyplassen blir tømt, sier Hilland.

PASSASJERENE

Flyene som allerede var på rullebanen fikk ta av som normalt, og Flyplassen er åpen og venter i løpet av kort tid et fly med bombegruppen til politiet.

– Vår utrykningsleder jobber med å få tatt seg av passasjerene og de ansatte som er rammet. Det er jo ikke akkurat noe vær å stå ute i, og sammen med sikkerhetsfolkene våre jobbes det nå med å få folk i ly, sier hun.

Politiet har sperret av traffikken ved siste rundkjøringen ved Kokstad, så ingen biler slipper nå opp til Flesland.

Avinor opplyser at flytrafikken blir omdirigert til andre flyplasser i Norge, og oppfordrer reisende til å kontakte sitt flyselskap.

STENGT

Thomas Krokeide skulle til Oslo med et av de mange morgenflyene i dag.

– Da jeg kom frem sto hundrevis av folk utenfor terminalbygget. Det var ingen informasjon fra noen, før politiet ankom og fortalte at det var funnet en bombe, sier han.

Han forteller at det stadig kom flere folk.

– Det var jo iskaldt og ikke noe vær å stå ute i, så jeg dro igjen. Det får bli videokonferanse fra kontoret istedenfor, sier han.

STORTINGET

Stortingsrepresentant GIna Barstad (SV) skulle rekke nasjonalforsamlingen klokken 1000 i dag, men kan trolig se langt etter det.

– Jeg tenkte «Å herregud» da jeg så at det sto hundrevis av mennesker utenfor hovedinngangen. «Er køen så utrolig i lang i dag», forteller hun fra Hotell Clarion på Flyplassen.

Flyet hennes skulle gå klokken 0800 og var på Flesland ti på syv.

– Jeg ble litt overrasket over hvor åpenhjertige de var med at det var en bombe som skulle ha vært funnet. Trodde det var vanlig å være litt mer diskre, men men, sier hun.

Sammen med hundrevis av andre er hun nå innlosjert på flyplasshotellet. Ifølge Barstad blir de vel tatt hånd om.

– Her er det varm te og hyggelige nordsjøarbeidere å prate med, så det er absolutt bra.

Terminalsjef Sognefest dro til hotellet i 0815-tiden og informerte de reisende om situasjonen.

– Stemningen her er fattet. Sognefest fortalte at flyplassen vil være stengt frem til tidligst 11-1200-tiden og at de som allerede har sjekket inn bagasje ikke kan få den ut igjen før evakueringen er over, sier BAs journalist på Flesland, Geir Jetmundsen.

Ifølge Sognefest er den aktuelle kofferten nå til gjennomlysning, og det jobbes med å finne ut hvem som eier den.

ÅPNER

Like etter klokken 0900 opplyser Norvald Visnes i Bergen sør politidistrikt at bombeekspertene er bedt om å snu, og at flyplassen åpner igjen.

– Etterforskningen vil vise om det er noe mistenkelig i kofferten, men flyplassen kan åpne igjen, sier han til BA.

Da den bombelignende gjenstanden ble funnet, ble Minedykkerkommandoen fra Håkonsvern kalt ut til Flesland. De hadde med seg roboter og bombedrakter, men disse ble ikke tatt i bruk.

– Det var Minedykkerkommandoen som oppdaget at det ikke var en bombe likevel, forteller Jetmundsen.

Han er på plass på Flesland, og kan fortelle at passasjerene er tilbake i avgangshallen, og sikkerhetskontrollen er i gang.

BAG FRA FORSVARET

Ifølge operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt, var det en bortkommet forsvarsbag som utløste alarmen.

– Vi ble oppringt av en person fra Forsvaret som savnet en bag som skulle vært brukt i en øvelse, forteller han.

Minedykkerne kom raskt frem til at det var denne bagen som hadde utløst alarmen.

– Det var ikke snakk om en falsk bombe, men eieren forklarte at innholdet kan minne om en bombe, så reaksjonen til sikkerhetspersonellet på Flesland var riktig, sier Hilland.

– Selv om innholdet i bagen skulle brukes i en øvelse, var det ikke meningen at det skulle være en øvelse på Flesland, legger han til.

Ble du berørt av evakueringen? Fortell din historie i diskusjonsfeltet under!