Flesland stenger

Her er køen opp til sikkerhetskontrollen klokken 1640 fredag.

Her er køen opp til sikkerhetskontrollen klokken 1640 fredag. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Stenger sikkerhetskontrollen fra midnatt. Fly vil gå, men uten passasjerer.

DEL

Etter et krisemøte fredag ettermiddag har ledelsen ved Bergen lufthavn Flesland avgjort at utgående trafikk blir stoppet fra midnatt.

Blir du rammet av stengingen? Tips gjerne BA på tips@ba.no, sms/mms til 2229 med kodeord BAfoto, eller ring 800 33 044.

– Vi stenger sikkerhetskontrollen fra midnatt, og det betyr at vi ikke vil ha noen utgående trafikk fra Flesland etter dette, sier lufthavnsjef Adelheid Nes til BA.no.

Hun sier at all utgående trafikk vil være stengt lørdag og søndag så lenge streiken vedvarer.

Flesland vil ta i mot inngående fly som normalt.

– HELT UHOLDBART

– Hvorfor går dere nå til det skrittet å stenge sikkerhetskontrollen?

– Etter å ha sett på den kapasiteten vi har hatt i dag, og den kapasitet vi vil ha i helgen, opp i mot den trafikken vi ville ha fått i morgen, ville det tatt et døgn å få unna alle de reisende. Det ville ha vært helt uholdbart, sier Nes.

Hun beklager det inntrufne.

– Denne avgjørelsen satt langt inne, påpeker hun.

Avgjørelsen er tatt i samråd med alle de store flyselskapene, ifølge Nes.

Hun oppfordrer alle de reisende til å følge med på informasjonen fra sine respektive flyselskap.

VERRE I MORGEN

Fredag ettermiddag er køen gjennom sikkerhetskontrollen omtrent som torsdag, med ventetid på under en time på det meste. Det har imidlertid samlet seg svært mange mennesker i området bakenfor sikkerhetsslukene, og det er varmt og tett luft.

Flyplasspersonalet sjekker derfor forholdene for de reisende.

Lørdag er det planlagt færre flyangavganger i morgentimene enn fredag, men flyene er større og det er flere charterfly, slik at pågangen totalt ventes å bli større.

TOMME FLY

Når flyplassene i Trondheim og Bergen stenges, vil likevel SAS og Norwegian gjennomføre sitt ruteprogram. Tusenvis av passasjerer vil fortsatt ankomme, men flyene vil lette igjen helt tomme for passasjerer.

– Vi har ikke annet valg enn å fortsette operasjonene som planlagt, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

– Tusenvis av passasjerer skal komme trygt hjem mens vi arbeider med å finne løsninger for passasjerer som skal ut og ikke kommer gjennom flyplassene i de to byene.

I SAS er man innstilt på det samme.

– Vi har lenge praktisert ordningen med å fly tomme fly ut fra stengte flyplasser under streiken. Det nye er at virkningene blir så mye større når Flesland og Værnes stenger, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

ØDELEGGER FERIEN

Han anslår at det i helgen vil være minst 10.000-15.000 passasjerer som får sine reiseplaner ødelagt. Og verst er det for charterpassasjerer som får en hel ferie ødelagt, sier han.

Johansen sier flyselskapene følger reglene om å dekke forpleining for passasjerer, men utover det er det ikke flyselskapets plikt å betale erstatninger.

– Men nå må myndighetene snart komme på banen. Det handler også om sikkerhet og helse på flyplassene der store menneskemengder samler seg, sier Johansen.

INGEN EKSTRA TOG

Selv om flyselskapene får problemer, kommer ikke NSB til å sette opp ekstratog.

– Vi oppfatter at det ville være å blande seg inn i en konflikt mellom to andre parter. Derfor kommer vi til å kjøre som normalt, også fra Bergen og Trondheim, sier kommunikasjonsrådgiver Håkon Myhre i NSB Persontog til NTB.

Artikkeltags