Kledd for hundreårsfeiring

– Barnelekene anno 1918 er annerledes. Ungene skal få føle hvordan det er å bruke både hode og kropp – noe annet enn dataspill, smiler Guro Øvsthus (f.v.) og Anita Nybø.

– Barnelekene anno 1918 er annerledes. Ungene skal få føle hvordan det er å bruke både hode og kropp – noe annet enn dataspill, smiler Guro Øvsthus (f.v.) og Anita Nybø. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi føler at vi må stramme oss opp i disse klærne. Det er greit å gå med dette, men verre om jeg skulle jobbet, smiler Fløibanen-direktør Anita Nybø.

DEL

Mandag fyller Fløibanen 100 år, men allerede i morgen tyvstartes feiringen oppover langs Fløyfjellet.

– Det blir en kjempestor familiedag. Sammen med Bymuseet i Bergen skal vi ha levende museum – Fløibanen anno 1918, forteller Guro Øvsthus, leder for aktivitetsavdeling, til BA.

Oppturen er gratis frem til klokken to. På toppen venter blant annet syngedamer, linjegymnastikk, tidsriktige barneleker og omvisning i maskinrommet.

– Vi har også et rullerende program med skuespillere. Det blir for eksempel intervju med Fløibanens første direktør, Waldemar Platou, og action fra Fjellveien og opp med et skeptisk ektepar. Det var jo en del skepsis for å få en bane opp fjellsiden, sier Anita Nybø, administrerende direktør i Fløibanen.

Konsert ved Skomakerdiket i mai

Forbipasserende gratulerer og tar bilde av de to blide damene, som for anledningen ser ut til å ha blitt fraktet med tidsmaskin fra 1918.

– Jeg har hentet kostymer til de ansatte fra Norsk filminstitutt i Oslo. Det skal vi ha på oss på søndag, og vi oppfordrer alle til å kle seg tidsriktig. Det blir premiering av beste kostyme for både voksne og barn, opplyser Øvsthus.

I morgen er kun startskuddet for det som blir et innholdsrikt jubileumsår. I vinterferieuken åpner en historisk utstilling om Fløibanen med utgangspunkt i jubileumsboken som kom i desember. Forfatter og lokalhistoriker Jo Gjerstad vil holde flere foredrag.

– I mai blir det en heidundrendes utekonsert ved Skomakerdiket i forbindelse med Festspillene. Både banen, vannet og naturen rundt vil bli tatt i bruk for å skape en magisk, «once in a lifetime» opplevelse, lover Nybø.

– Turistene skal få føle at det er jubileum i sommer, før det er jubileumsuke i september. Det er bare å følge med på hjemmesiden vår, lokker hun.

Det var lite tights, teknisk treningstøy, joggesko og pulsbelter å se her på «Fjeldveien stasjon» og på Fløyen i gode, gamle dager.

Det var lite tights, teknisk treningstøy, joggesko og pulsbelter å se her på «Fjeldveien stasjon» og på Fløyen i gode, gamle dager. Foto:

– Mer behov for avslapning

Men først er det familiedag, og værmeldingen ser lovende ut.

– Det er ingen grunn til å holde seg hjemme. Det blir en unik opplevelse – annerledes og minneverdig – så vi venter et stort antall besøkende, sier Nybø.

Fremdeles frakter Fløibanen bergenserne opp i frisk luft. I disse dager har toppen blitt en destinasjon året rundt, men kanskje noe likevel var bedre før?

– De hadde ikke mobiltelefoner, så det var nok mer tid og fokus på gode samtaler og å være mer til stede. Man hadde mer tid til å nyte og slappe av. I dag er fritiden mer heseblesende. Samtidig jobbet de mer fysisk, så de hadde nok mer behov for å slappe av, tror Øvsthus.

– Fløibanen skal også være her om hundre år – selv om ny teknologi nok har tatt overhånd. Vi må aldri glemme historien, men vårt hovedfokus er på hva som skal skje fremover, avslutter Nybø.

Artikkeltags