– Det hele begynte med arkitekten Einar Oscar Schou, sier Eric Saudan, på spørsmål om hvor stolene kom fra. Etter å ha vunnet tegnekonkurransen om Den Nationale Scene, flyttet han til Bergen, der han så tok fatt på arbeidet med å tegne Fløibanen-anlegget.

– Så kom han til toppen og tenkte «Herregud, her må vi jo ha en restaurant», forklarer Saudan. Også denne utformet Schou, i tillegg til dens speil, dører, dører, vinduer og lysarmaturer.

– Jeg kan aldri tenke meg at han lot en så viktig detalj som stolene være, sier restauratøren, som derfor antar at også disse er utformet av Schou. I alle tilfelle skal stolene ha vært del av restaurantens originale innredning, og ledelsen har lekt med tanken på å gi dem nytt liv siden et par eksemplarer ble funnet på loftet da Saudan overtok stedet på begynnelsen av 1990-tallet.

Nå venter bordene

– Men vi begynte med alt det tekniske, som det elektriske anlegget, vann og avløp. Nå var tiden kommet til å gå videre, og undersøkt mulighetene for å produsere møblene igjen, sier Saudan.

De tok derfor kontakt med Brubakken Home, som spesialproduserte 200 stoler som denne uken ble levert.

– Det er et ganske stort løft, når du tenker på at de er spesialbygget, men vi investerer i fremtiden og har tenkt å være der også da, bedyrer Saudan.

– Målet er å bidra til at huset blir stadig mer originalt. Nå skal det sies at Fløibanen har overtatt selve bygningen, mens vi konsentrerer oss om inventaret.

Nå venter også nyproduserte bord modellert etter de originale. Et 30-talls er allerede bestilt. Men de er fortsatt på jakt etter informasjon om andre originalmøbler, og ber publikum om hjelp.

– Vi leter etter stolene i andre etasje, for vi er ute etter å gjøre mer av dette. Hvis noen der ute har noen gjenstander, bilder eller annet som kan dokumentere hvordan det så ut i andre etasje, er vi kjempetakknemlig for henvendelser, sier restauratøren.

Vet du noe om dette? Ring BA på 800 33 044 eller send en epost til journalisten.