Asylmottaket på Hordabøheimen blir ikke noe av

Ueigna: May-Cecilie Ulsmog og ei rekkje foreldre i Bøvågen, meiner Hordabøheimen er ueigna som asylmottak.ARKIVFOTO

Ueigna: May-Cecilie Ulsmog og ei rekkje foreldre i Bøvågen, meiner Hordabøheimen er ueigna som asylmottak.ARKIVFOTO

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det planlagte asylmottaket på Hordabøheimen blir ingenting av. Det opplyser ordfører Jon Askeland overfor Avisa Nordhordland tirsdag formiddag.

DEL

– Radøy kommune har fått melding fra Norsk Mottakdrift om at de og huseier Radøy Bemanning AS ikke har kommet til enighet om endelig leieavtale, og de etablerer dermed ikke asylmottak på Hordabøheimen, skriver Askeland i e-posten.

Ordfører Askeland sier han har fått bekrefte meldingen fra begge parter. Han har også kontaktet UDI som melder at de tar informasjonen til etterretning.

SMS på julehandel

Askeland sier han fikk den første beskjeden mandag kveld.

– Jeg fikk vite det i går kveld. Jeg var på julehandel, og da tikket det inn en melding fra Norsk Mottakdrift. Da måtte jeg ta en liten «timeout» og ringe rådmannen, utdyper Askeland.

Sammen brukte de formiddagen tirsdag til å kvalitetssikre informasjonen.

Utover beskjeden han har fått bekreftet, vil ikke Askeland spekulere i bakgrunnen for kanselleringen.

– Jeg vil ikke spekulere i hvorfor det ikke blir mottak, men konstaterer at de ikke har kommet til enighet. Aktørene selve får utdype det de vil utdype, sier Askeland.

Føler tomhet

Nylig ble det også kjent at Norsk Folkehjelp har søkt om å få etablere asylmottak for over 200 flyktninger på Radøytunet, bar kilometer fra Hordabøheimen.

Ordfører Jon Askeland gikk da ut i mediene og var helt tydelig på at presset ble for stort på kommunen.

På spørsmål om ordføreren nå er lettet, siden det ene mottaket ikke blir noe av, svarer Askeland:

– Vet du hva? Jeg hadde rett og slett vansker med å tro det jeg leste da jeg fikk denne meldingen. Jeg tror folk vil forstå meg når jeg mest av alt føler på en tomhet, for dette har vært en ekstraordinær høst, sier Askeland.

Veldig krevende høst

Han forteller om intense måneder med veldig mange møter og sterke skyldinger. Mellom annet har kommunestyret og ordfører og rådmann blitt politianmeldt av personer i lokalmiljøet.   

– Det har vært veldig krevende for kommunen som har havnet midt opp i dette uten å ha vært en part. Det har bevirket alt ifra anklager, anmeldelser og mye ekstra arbeid i form av møtevirksomhet og ekstra kommunestyremøte. Det har rett og slett vært en stor belastning. Derfor føler jeg mer på tomhet enn lettelse, sier Askeland.

Ber om forsoning

Ordføreren sier han har sterk medfølelse med lokalsamfunnet i Bøvågen.

– Et helt lokalsamfunn har blitt filleristet i to måneder. Veldig mange har hatt det vanskelig, og da først og fremste folket i Bø-soknet, som har stått oppe i dette. Vennskap har blitt utfordret fordi folk har hatt ulik ståsted. Det har våket voldsomme følelser og debatter.

– Nå ber jeg inderlig innbyggerne mine om forsoning. Det er det viktigste for meg å få frem nå, for dette har vært vanskelig å takle. Det har også vært vanskelig for meg som leder og tillitsvalgt å se innbyggerne slitne og se at vennskap blir satt på prøve.

Norsk Mottakdrift fikk samtidig som hotellet Lune Huler på Vågseidet i Lindås kontrakt av UDI på å drive asylmottak for enslige mindreårige.

LES MER OM DETTE:

Frykt og spekulasjoner etter brann i Lindås i natt

Her er bildene som tyder på at brannen er påsatt 

Asylmottaket på Hordabøheimen har møtt stor motstand fra lokalbefolkningen fordi det var plassert midt mellom barnehage og skole.

Artikkeltags