Mandag markerte Norsk Folkehjelp, Solidaritetsungdommen og LO i Bergen Verdens flyktningdag på Torgallmenningen. Der opptrådte blant andre Razika, og ordføreren holdt appell.

– Vi er glade for å få være med å bidra på dette arrangementet. Det føles helt naturlig å takke ja når vi blir spurt. Og det var en fin måte å få dele den nye singelen vår på, sier Marie Amdam i Razika til BA.

Glad for kulturhjelp

De spilte blant annet sin nye singel «Se deg ikke tilbake», en låt som kritiserer Sylvi Listhaug og regjeringens håndtering av flyktningkrisen. Bergensbandet legger ikke skjul på at de er engasjert i saken, og at de ikke er fornøyd med hvordan regjeringen behandler mennesker.

– Dette er en sak vi er opptatt av, og som vi synes det er viktig å ta standpunkt til og si ifra om, sier Amdam.

Jorge Dahl i Norsk Folkehjelp sier han er svært glad for at Razika og bandet 9 grader nord deltar vederlagsfritt på markeringen.

– Det er fint at kulturen i Bergen stiller opp. Det betyr mye for oss, og for dem vi har denne markeringen for. Ved hjelp av disse bandene når vi dessuten andre målgrupper enn vi kanskje normalt gjør, sier Dahl til BA.

Rørende appell

Ferske tall viser at det er 65 millioner mennesker på flukt i verden.

– Det er flere enn noensinne, og det er en katastrofe for dem det gjelder. 50 prosent av dem som flykter er barn, og 11 millioner mennesker, over halvparten av Syrias befolkning, er på flukt fra krigen, sa Dahl i sin åpningsappell.

Han understreker at vi alle har et ansvar for den situasjonen verdens flyktninger er i. Det samme sa ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) i sin personlige og rørende appell.

– Husk at 65 millioner ikke bare er et tall, det er 65 millioner skjebner. Vi er midt i den verste humanitære krisen i moderne tid, og historiene vi hører er hjerteskjærende, sa ordføreren som selv besøkte flyktningmottaket på Landås mandag.

Inkluderende by

Bergen kommune har sagt ja til å bosette dobbelt så mange flyktninger som først bestemt, og Mjøs Persen understreker at det er en jobb vi alle må bidra til.

– Å lykkes med integrering vil være en hovedoppgave i tiden fremover. Men det skal vi klare sammen. Det er viktig at Bergen er en åpen og inkluderende by hvor alle har de samme rettighetene uansett bakgrunn, sa ordføreren.

Hun sier det ikke er noe «oss» og «dem».

– Det er bare et vi, og vi skal ta vare på hverandre i fellesskap. Vi må ikke se en annen vei. Da jeg var på mottaket på Landås ble jeg stolt av å høre at flyktningene der ønsket å bli værende hos oss. De ønsker å skape sitt nye hjem i Bergen, de vil være her med oss, sa Marte Mjøs Persen.

Tegneserier

Hasko Hasko er en anerkjent kunstner i Syria. For to år siden måtte han flykte fra hjemlandet sitt. Nå er han i Bergen for å dele sin historie.

Norsk Folkehjelp har fått laget tre tegneserier som forteller flyktningene Hasko, Khalid og Mohammad sine personlige historier om krig, flukt, og et nytt liv.

– De forteller tre historier, eller kanskje er det én, eller kanskje 11 millioner. De viser prisen enkeltmennesker betaler for krig, sier Jorge Dahl i Norsk Folkehjelp.

«Den farlige reisen» er skrevet av Benjamin Dix og illustrert av Lindsay Pollock. Wael Toubaji har laget animasjon av tegneseriene, og både animasjonene og tegneseriene er nå utstilt på Galleri 3,14 i forbindelse med Verdens flyktningdag.

Elsker fjell

BA møter Wael Toubaji og Hasko Hasko i et regnfullt Bergen. De skal i tillegg til å vise frem prosjektet de er en del av, delta i en paneldebatt.

– Det er veldig kjekt å være i Bergen. Jeg elsker fjell, smiler Hasko, som har bodd i Danmark i snart to år etter at han flyktet fra Syria.

Han synes tegneserier er en god måte å dele sin historie med andre på. Selv uttrykker han seg gjennom kunstmaling.

– Tegneserier er en annerledes og symbolsk måte å fortelle en vanskelig historie på. Jeg er fornøyd med hvordan historien min har blitt formidlet på, sier Hasko til BA.

Håp for fremtiden

Han forteller at han nå har det bra i Danmark, men at det selvsagt er ting som er vanskelig når man skal starte opp et helt nytt liv. Han bor sammen med sin kone og deres tre barn på 11, 9 og 4 år.

– Hvilke håp har du for fremtiden?

– Jeg håper at krigen skal ta slutt, at vi skal få muligheten til å bygge landet vårt på nytt. Jeg håper mine barn vil være stolte av meg, at de forstår at jeg risikerte livet for dem for å gi dem et bedre liv. Jeg håper at jeg snart kan dra hjem igjen. Landet vårt er ødelagt, både fysisk, men også følelsesmessig. Det vil ta tid å bygge det opp igjen, men landet vårt trenger oss, sier Hasko.