Mottok bombetrussel: – Det er trasig for beboerne

Planen er å gjøre om anlegget til et permanent mottak, men det er foreløpig ikke bestemt. Nå er det et akuttmottak, der de som kommer dit etter planen skal være der 4-5 dager før de skal videre til et ordinært mottak.

Planen er å gjøre om anlegget til et permanent mottak, men det er foreløpig ikke bestemt. Nå er det et akuttmottak, der de som kommer dit etter planen skal være der 4-5 dager før de skal videre til et ordinært mottak. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Mann siktet for bombetrussel mot asylmottaket på Ågotnes.

DEL

Natt til mandag ble 178 flyktninger kjørt i busser fra Flesland til CCB-basen på Ågotnes.

Der ble det i rekordfart etablert et akuttmottak, som huser flyktningene i de tomme brakkene som CCB har ved anlegget.

Det er i hovedsak flyktninger fra Syria, men også fra Afghanistan og Eritrea som i første omgang har kommet til motttaket.

Fikk bombetrussel

Den raske etableringen av asylmottaket på Ågotnes og tilsvarende andre steder i landet, har blitt debattert i stor skala i kommentarfeltene hos norske nettaviser.

Natt til tirsdag skrev en mann følgende i kommentarfeltet hos BT: «Dette er en bombetrussel mot Ågotnes CCB. Disse flyktningene blir herved bombet til helvete. Innen 2 timer», ifølge avisen selv.

Mannen befant seg på en adresse i Bergen sentrum. Etter få timer sto politiet på døren.

– En mann ble pågrepet. Han ble avhørt og så løslatt, sier politioverbetjent Leif Havre ved Bergen sentrum politistasjon til BA.

Havre vil ikke si mer om saken, men opplyser at den siktede har gitt sin forklaring i avhør.  Det ble ifølge BT ikke gjort noen funn som tyder på at mannen var i stand til å gjøre alvor av trusselen.

– Veldig trasig

– Det er veldig trasig at beboerne som akkurat har kommet dit, skal oppleve sånt, men det er antakeligvis et resultat av at det har vært veldig mye mediefokus på etableringen av mottaket, sier daglig leder Hroar Espeland i Lopex Mottak som driver akuttmottaket.

Hroar Espeland i Lopex Mottak forteller at han har dialog med Ågotnes Næringspark om sikkerheten.

Hroar Espeland i Lopex Mottak forteller at han har dialog med Ågotnes Næringspark om sikkerheten. Foto:

Espeland mener at åpningen av akuttmottaket på Ågotnes har fått uvanlig mye oppmerksomhet i media.

– Det har kommet veldig mye positiv respons, og så kan det komme slike negative reaksjoner også. Direkte bombetrusler kan jeg ikke huske at vi har fått før.

Har vurdert sikkerheten

Det er Ågotnes Næringspark som eier brakkebyen som de leier ut til Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Umiddelbart etter at vi fikk beskjed at UDI ønsket å etablere et akuttmottak ved CCB-basen, gjorde vi våre sikkerhetsmessige vurderinger. Vi har iverksatt tiltak som vi ellers ikke ville gjort, sier Cristian Valdes Carter som er daglig leder i Ågotnes Næringspark AS.

Han føler trygg på at de har sikret brakkebyen på en forsvarlig måte. Han vil av sikkerhetsmessige grunner ikke gå direkte inn på hvilke tiltak som er blitt gjort, og hva som skjer fremover.

Valdes Carter påpeker at bedriftene som leier lokaler inne på baseområdet har fått informasjon om hvilke sikkerhetsmessige tiltak som er blitt satt i verk.

Christian Valdes Carter, daglig leder i Ågotnes Næringspark AS,

Christian Valdes Carter, daglig leder i Ågotnes Næringspark AS, Foto:

– Vi har også etablert vakthold i tilknytning til brakkeanlegget. Jeg vil også påpeke at vårt utgangpunkt er at det er personer som kommer hit, ikke kriminelle. Men vi tar våre forholdsregler. Vi følger med og vet hva som har skjedd med hensyn til brann ved asylmottak i Sverige, sier Valdes Carter.

Han presiserer at asylmottaket ligger utenfor selve CCB-basen.

– Det hadde ikke vært mulig å etablere et asylmottak inne på selve basen, sier han.

Han viser også til at oljebransjen og havneområder har egne retningslinjer for sikkerhet.

CCB: Grunn til bekymring

– Vi har all grunn til å bekymre oss for sikkerheten da så mange folk skal bo så tett ved siden av en forsyningsbase, men samtidig føler vi at de tiltak som er gjort er tilstrekkelige, sier administrerende direktør ved CCB, Kurt Rune Andreassen.

Han ønsker heller ikke å gi i detalj om hvilke tiltak som er gjort.

– Vi har gjort en grundig sikkerhetsmessig vurdering og gått utover de krav som stilles til et ordinært asylmottak. Vi har gjort ekstraordinære tiltak for å være sikker på at driften av et asylmottak ikke skal gå utover sikkerheten på basen.

Han viser til at det er gjort både tekniske og fysiske tiltak for å høyne sikkerheten. CCB har også vært i kontakt med politi, brannvesen, UDI og kommunen med tanke på sikkerhet.

Følger med på nettdebatten

Politiet på Sotra er blitt informert om bombetrusselen, men den konkrete saken tas hånd om av politiet i Bergen sentrum.

– Gjør dere noen spesielle tiltak opp mot asylmottaket?

– Vi gjør det som vi pleier å gjøre i forbindelse med asylmottak. Vi har kontakt med kommunen, driftselskapet og lager en liten plan for hvordan vi skal aggere hvis det skulle skje uønskede hendelser på eller ved mottaket, sier lensmann Helge Stave ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt.

Lensmannen forteller at politiet følger debatten på nettet tett. De er på Facebook og får innspill fra publikum, hvis det er kommentarer politiet bør sjekke nærmere ut.

– Personer som kommer med uttalelser som gjør at vi blir bekymret, vil bli kontaktet av politiet for en samtale, opplyser Stave. 

Politdistriktene følger nettdebatten selv, men samarbeider også med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på dette området.

Helge Stave har en anmodning til dem som ønsker å delta i nettdebatter.

– En grei regel er at du ikke skal komme med ytringer mot enkeltpersoner eller grupper, som du ikke hadde kommet med hvis du hadde hatt disse ansikt til ansikt foran deg.

Les også:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken