Gå til sidens hovedinnhold

Ordfører grep inn i heftig asyldebatt

Artikkelen er over 5 år gammel

Beslutningen om å etablere asylmottak i Øygarden skapte så høy temperatur i nettdebatt at ordføreren ba folk roe seg ned.

Fredag meldte UDI at Hero Norge har fått avtale om til sammen 470 plasser fordelt på tre permanente asylmottak i Øygarden, Vaksdal og Kvinnherad.

Mottaket i Øygarden skal ligge på Nautnes Fiskevær hvor det blir 150 plasser. Nyheten har vekket sterke reaksjoner.

I hvert fall på «Lokalpolitisk gruppe for innbyggere i Øygarden», en Facebook-gruppe med nær 1400 medlemmer.

Så heftig er en del kommentarer at Øygarden-ordfører Børge Haugetun i går følte behov for å be folk besinne seg.

– Langt over streken

– En del kommentarer går langt over streken. Man må ha sunt nettvett uansett hvor misfornøyd man eventuelt måte være, sier Haugetun til BA.

Han har generelt registrert en del skepsis til at Nautnes med 60 innbyggere skal ta imot 150 flyktninger, og det kan han til en viss grad forstå.

– Plassen er liten og det er store avstander. Kanskje er andre steder bedre egnet, men det ikke opp til oss. UDI har gjort sine vurderinger og vi skal ha tiltro til dem, sier han. 

Tror det skal gå bra

Lokalpolitikeren for Tverrpolitisk valgliste for Øygarden sier de har god erfaring med bosetting av ordinære flyktninger.

– Vi har høy kompetanse i kommunen på dette og et velfungerende samarbeid med frivillige. Mange av de vel 130 flyktningene vi har tatt imot siden 2012 er godt integrerte.

– Øygarden har på lik linje med andre kommuner et ansvar i denne ekstraordinære situasjonen med å ta imot et stort antall flyktninger på kort tid, fortsetter Haugetun.

Haugetun fremhever at mottaket på Nautnes en statlig beslutning tatt uten lokalpolitisk medbestemmelse.

– Vi må være profesjonelle lokalt og følge opp de forpliktelser vi har. Innbyggerne må ivaretas, blant annet ved å avholde folkemøter, men til syvende og sist er dette en avtale mellom driftsoperatør Hero og staten

– Her er ikke noe som tilsier at det ikke skal fungere, sier Haugetun.

Kommentarer til denne saken