Gå til sidens hovedinnhold

Hero vil opprette permanent asylmottak i Øygarden

Artikkelen er over 5 år gammel

– Vi regner med at vi får en avtale med UDI, og at det blir opprettet et asylmottak for 150 personer i Øygarden fra februar 2016, sier koordinator Anpu Mahesan i Hero.

I midten av november lyste UDI ut et nytt anbud på kjøp av 30.000 ordinære mottaksplasser.

Søknadsfristen gikk ut i går. UDI har fått inn totalt 26 tilbud i region Vest.

150 permanente plasser

Hero tilbyr nå UDI en avtale om et permanent asylmottak ved Nautnes fiskevær med 150 permanente plasser.

– Hero opplyste om at de nettopp hadde sendt inn en søknad til UDI. De ønsker å drifte et aylmottak på Nautnes fiskevær, Dette har jeg nettopp informert kommunestyret om, sier Siri Fahlvik Pettersen, rådmann i Øygarden.

I november ble det kjent at eier av Nautnes fiskevær hadde allerede tatt kontakt med UDI og forskjellige driftsoperatører med tanke å etablere et asylmottak i kommunen.

Les også: Flyktningene kom til Landås i natt

– Vi kan ta imot 120 flyktninger her, men kommunen er helt passiv, sa Ove Forstrønen til Vestnytt i november.

Den gangen forklarte Forstrønen at det var en kortsiktig avtale om asylmottak han var interessert i, da han om sommeren bruker anlegget til turisme.

Stort behov for permanente plasser

Det Hero søker UDI om, er 150 permanente plasser. Tilbudet innholder også en mulighet til å utvide med 30 tilleggsplasser.

Hero, som er landets største aktør som drifter asylmottak i Norge, har vært på befaring ved fiskeværet.

–  Vi har laget en avtale med eier, nå venter vi på svar fra UDI. Søknadsfristen gikk ut i går. Det er et stort behov for permanente plasser, så vi regner med at dette skal gå fort.

Han understreker at Hero vet hvilke kriterier som skal til for å drive et asylmottak, og at han regner med at de vil få positivt svar på søknaden.

– Jeg ser for meg at det blir asylmottak i Øygarden i løpet av januar eller februar 2016. I første omgang er det snakk om en avtale for tre år, med opsjon for tre nye år, sier Mahesan.

Nekter å kommentere søknaden

Når BA ringer eier av Nautnes fiskevær, Ove Forstrønen, vil han ikke kommentere brevet fra Hero. Han vil heller ikke si om de har laget en avtale med Hero.

– Vi har ikke bestemt oss. Oppretting av et asylmottak er noe vi vil snakke med befolkningen i forkant, sier Forstrønen.

Hero skriver i sitt tilbud at de vurderer Nautnes som en godt egnet sted for et ordinært asylmottak.

Det er det ikke alle som er enig i.

Vil nesten tredoble innbyggertallet i bygden

– Jeg er skeptisk til å etablere et asylmottak på Nautnes. Det handler først og fremst om beliggenheten. Nautnes er er en liten plass med knapt 60 innbyggere. Det vil bli en enorm omveltning for de som bor her. Dessuten er fem kilomenter til nærmeste butikk og svært lite å ta seg til. Jeg lurer på hvordan man skal aktivisere asylsøkerne, sier Espen Harkestad som er Aps gruppeleder i Øygarden kommunestyre.

Les også: Knytter asylbrann-siktet til mørk bil og sigaretteske

Han understreker at han ikke er motstander av å opprette et asylmottak andre steder i kommunen.

– Et asylmottak på Nautnes mener vi er helt feil, men dessverre har ikke lokalpolitikerne noe vi skulle ha sagt i denne saken. UDI bestemmer selv hvor de vil opprette asylmottak, sier Harkestad.

Ordfører Børge Haugetun (TVØ) sier kommunen vil få en endelig avklaring 8. januar om det blir mottak eller ikke. 

– Det vil kreve mye av lokalsamfunnet og kommunen dersom det kommer et permanent asylmottak her. Kommunestyret har ikke noe vi skulle ha sagt i denne saken. Vi må bare prøve å håndtere det på den aller beste måte, sier Haugetun.