Gå til sidens hovedinnhold

Slik hjelper du flyktningene

Artikkelen er over 6 år gammel

Mange ønsker å gi sitt bidrag til flyktningene som strømmer til Europa. Her er noen tips til hvordan du best kan hjelpe.

– Vi er overveldet og rørt av givergleden vi ser, sier Øystein Mjærum i Røde Kors.

Den siste tiden har givergleden blant nordmenn og bergensere vært enorm. Organisasjoner har tatt imot utallige containerlass med klær til syriske flyktninger, mange melder seg til kommunen for å tilby bosted og Røde Kors får utallige telefoner fra mennesker som ønsker å hjelpe.

1. Bli bøssebærer

Mjærum forklarer at det er mange måter å hjelpe på, både på kortsikt og på lang sikt.

Å gi penger til organisasjoner kan være en god måte å hjelpe.

– Men om man ønsker å gjøre noe konkret akkurat nå, arrangerer Røde Kors en bøsseinnsamling førstkommende lørdag i hele landet. Ta kontakt med Røde Kors i ditt distrikt og meld deg som bøssebærer, oppfordrer Mjærum.

2. Pengedonasjoner

Flyktninghjelpen understreker at pengedonasjoner er viktig for at de skal få frem hjelpen.

– Økonomiske bidrag er både effektivt og profesjonelt. Det vi mangler er penger nok til å kunne hjelpe så mange som mulig. Hver krone teller, sier Guri Nordgreen Romtveit i Flyktninghjelpen.

Her er noen eksempler på organisasjoner man kan støtte i bistandsarbeidet, enten med donasjoner eller som fadder:

  • Redd Barna
  • UNICEF
  • Kirkens Nødhjelp
  • Norsk Folkehjelp
  • SOS-Barnebyer
  • Flyktninghjelpen

På organisasjonenes hjemmesider kan du se hvordan pengene blir brukt. I tillegg finnes det er rekke private initiativ som tar imot donasjoner av både penger og klær for der etter å reise nedover i Europa med midlene.

3. Gi klær og utstyr

For en uke siden tok det fullstendig av da foreningen Almal samlet inn vinterklær til flyktninger utenfor Vestkanten kjøpesenter.

– Syv, kanskje åtte, fullastede biler har vi kjørt til lageret lørdag. Det er helt fantastisk! Jeg får frysninger, sa Tasbih Hindi i Alamal til BA etter aksjonen forrige helg.

Foreningen fortsetter innsamlingen og 12, 19. og 26. september er de på plass i kong Oscars gate for å ta imot klær.

Ved lokale skoler har det også vært en rekke private initiativ for innsamling av klær.

– Det er gitt enorme mengder klær som blir sendt nedover i Europa, slik at det ikke lenger er det største behovet, sier Mjærum i Røde Kors.

UDI skriver i imidlertid på sine hjemmesider at man kan kontakte sitt lokale mottakssenter og spørre dem konkret hva de trenger der. Det kan være alt fra klær, sko og leker.

4. Meld deg som frivillig

Mjærum har en klar oppfordring til folk som ønsker å bidra mer og over lengre tid.

– Meld deg som frivillig i en organisasjon eller ved ditt lokale mottakssenter, sier han.

Røde Kors har aktiviteter på mottakssentre rundt i landet. Her vil man kunne delta i selve integreringsarbeidet for flyktninger som kommer til Norge.

– Dette har en god og varig effekt. Man er da med på ulike aktiviteter sammen med dem, og særlig er behovet for enslige, unge personer som kommer. Da kan man for eksempel gå turer eller spille fotball. En annen ting er at man kan bli det som kalles for flyktningguide. Det fungerer som en fadderordning hvor man er direkte involvert i integreringsarbeidet i sin kommune, forklarer Mjærum i Røde Kors.

5. Bidra i nærområdene

Mens flyktningkrisen herjer for fullt har mange nordmenn tatt steget enda lenger og reiser selv nedover i Europa for å direkte hjelpe båtflyktninger som kommer i land på de greske øyer.

Men Røde Kors har noen ting som de mener man bør tenke gjennom før man tar en avgjørelse og kaster seg på neste fly.

– Nok en gang er det fantastisk å se engasjementet som finnes der ute blant folk, men å reise ned er en stor avgjørelse. Det er noen ting man bør vurdere grundig først. Det første er om dette er den mest effektive måten man kan hjelpe på. Den andre er selvsagt om man er i stand til å håndtere de sterke inntrykkene man møter der nede. Det kan være svært tøft og man bør være forberedt på at det kan bli vanskelig å håndtere i ettertid, sier Mjærum.

– Kontakt de lokale hjelpeorganisasjonene slik at man vet at man får hjulpet på best mulig måte, er Flyktninghjelpens anbefaling.